Stal 13 en Bolwerk leveren meubilair en lichtarmaturen voor volksrestaurant Vork

Peter Vermeulen en Philippe De Coene met een uniek stuk dat in het volksrestaurant komt. © JVGK
Axel Vandenheede

In het toekomstige volksrestaurant wordt keihard gewerkt om alles af te hebben tegen 13 april. Intussen is er ook bij Stal 13 en Bolwerk heel wat activiteit: zij leveren tafels, stoelen, kasten en lichtarmaturen. “Die zijn gemaakt van moffen”, leggen Ruben Benoit en Peter Vermeulen uit.

Binnen vier weken gaat in de Doorniksestraat, in de voormalige tapijtenwinkel Gheysens, volksrestaurant Vork open. Voor het meubilair doet OCMW Kortrijk een beroep op Stal 13 en Bolwerk, respectievelijk een sociaal atelier waar oude meubelen worden opgeknapt en een plek waar creatie en creativiteit centraal staan.

Bolwerk organiseert eigenlijk Stal 13“, legt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A) uit. “Begin deze legislatuur bezochten we de werkplaats en we waren onder de indruk. Dat resulteerde in een samenwerkingsovereenkomst. OCMW Kortrijk zorgt vanaf dan niet alleen mee voor de financiering van dit project, maar Stal 13 is ook in zeker mate huisleverancier van het OCMW geworden.”

Schoolstoelen

In die optiek is het logisch dat Stal 13 een grote inbreng heeft in de realisatie van volksrestaurant Vork. “Het meubilair komt van dit atelier”, vervolgt Philippe De Coene. “Zo krijgt Stal 13 ook meteen een soort van etalage in het volksrestaurant. We zullen kaartjes bijvoorbeeld bij de kasten zetten waarop te lezen is dat Stal 13 ze opgeknapt heeft. Wie de meubelen mooi vindt en geïnteresseerd is om ook iets te kopen, kan dan contact met ons opnemen.”

“De tafelbladen zijn gemaakt van de oorspronkelijke vloer van de gewezen tapijtenwinkel”

Dat er in het volksrestaurant leuke, mooie meubels zullen staan, is duidelijk. Bovendien zijn ze allemaal tweedehands. “Het gaat om stoelen, tafels, een buffetkast, een schoolbord, enkele kleine lessenaars en een speelkeuken”, zegt Peter Vermeulen, chef d’atelier van Stal 13. “De front van de toonbank maken we zelf met recuperatiemateriaal.”

De lichtarmaturen maakten Stal 13 en Bolwerk samen. “Die zijn gemaakt van zogenaamde moffen uit keramiek”, aldus Ruben Benoit van Bolwerk. “Dat zijn verbindingsstukken die vroeger gebruikt werden bij de aanleg van rioleringen. In de kelder van de voormalige winkel Gheysens hebben we er een aantal gevonden.”

Ook de tafels en stoelen hebben een eigen verhaal. Peter: “De stoelen, ruim 120, hebben we gerecupereerd uit scholen. De bladen van de tafels zijn dan weer gemaakt uit stukken hout van de oorspronkelijke vloer van de gewezen tapijtenwinkel.”

Maar dé blikvanger wordt het front van de ‘pas’, de plaats waar het eten vanuit de keuken doorgegeven zal worden richting zaal. “Eigenlijk hadden we het idee gelanceerd om iets met potten en pannen te doen”, stelt Philippe De Coene nog. “Maar Peter en Ruben hadden iets anders voor ogen en hebben met bestek gewerkt.”

“De naam van het volksrestaurant heeft ons geïnspireerd om iets met bestek te doen”, besluit Ruben Benoit met de glimlach.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier