Stadsbestuur Gistel wil villa Sophoras slopen

Het bestuur is van oordeel dat in dit concept geen plaats is voor de villa Sophoras die midden in het park is gebouwd. © Stad Gistel
Redactie KW

Het college van burgemeester en schepenen besliste om een slopingsvergunning te verlenen voor de villa Sophoras in de Ellestraat. De stad is zelf eigenaar van het volledige domein sinds 2017, toen het 690.000 euro voor de site betaalde.

“We willen ten volle inzetten op de realisatie van een openbaar park met wandel- en fietspad tussen de Bruidstraat en bibliotheek Ter Elst”, laten burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) en schepen Wim Aernoudt (N-VA) weten. “Een park moet de Gistelnaar toelaten om midden in de stad ten volle te genieten van de natuur. Deze realisatie wordt een speerpunt binnen deze legislatuur. Daarnaast onderzoeken we of we de verkeerssituatie aan het Sint-Godelievecollege kunnen verbeteren door middel van een kiss- and ridezone aan de voorkant van het park.”

Het bestuur is van oordeel dat in dit concept geen plaats is voor de villa Sophoras die midden in het park is gebouwd. “De villa is opgedeeld in vele kleine kamers, waardoor de stadsdiensten na renovatie hier niet kunnen worden gehuisvest. Bovendien is de villa veel van z’n authenticiteit verloren door verschillende verbouwingen door de jaren heen. Het bestuur vreest bovendien dat de kost voor de renovatie van een dergelijk complex gebouw niet haalbaar is.”

Er wordt geschat dat renovatie 1 tot 2 miljoen euro zou kosten. “We zullen de Gistelnaar en het verenigingsleven actief betrekken worden bij de invulling van de nieuwe bestemming. De opstart hiervan is gepland na de zomer.”

Oppositiepartij CD&V is alvast niet blij met de beslissing. “Het stadsbestuur neemt een overhaast besluit”, stelt Annie Cool. “Er is nooit een alternatieve piste onderzocht. Misschien had hier een private partner kunnen in meestappen en bijvoorbeeld een restaurant in het pand inrichten. Voor ons was de sloop pas de allerlaatste mogelijkheid.” Momenteel loopt wel nog een openbaar onderzoek.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier