Stadsbestuur Brugge gaat Heilig Bloedprocessie mee organiseren

13/03/18 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:37

Het stadsbestuur van Brugge gaat samenwerken met de Edele Confrérie van het Heilig Bloed. De stad zal toetreden tot de vzw Heilig Bloedprocessie, die met financiële problemen kampt.

Stadsbestuur Brugge gaat Heilig Bloedprocessie mee organiseren

© BELGA

Het convenant tussen vzw Confrérie, de stad Brugge en vzw Heilig Bloedprocessie is volgens de stad een belangrijke bijdrage in het verzekeren van de toekomst van de Heilig Bloedprocessie. De vzw Heilig Bloedprocessie heeft namelijk financiële zorgen en heeft nood aan een betere structurele en financiële omkadering. De stad kende al een jaarlijkse subsidie toe aan de vzw, maar versterkt nu zijn engagement via dit convenant.

Financieel tekort

De vzw HBP krijgt al enkele jaren financiële steun van de Nationale Loterij. De praalwagens en de kostuums werden jaarlijks vernieuwd dankzij hun steun. Behalve de steun van de Nationale Loterij, krijgt de vzw ook jaarlijks een subsidie toegekend van de stad Brugge.

Toch blijft de organisatie met financiële tekortkomingen kampen. Dat resulteerde vorig jaar in een tekort van om en bij de 20.000 euro. Dit omdat een evenement op dergelijke grote schaal, complexer is geworden door de jaren heen.

Ook het werken met vrijwilligers is gereglementeerd en administratief veeleisender geworden. "De figuranten wensen bovendien een kleine tegemoetkoming, en dat kost geld. Ik hoop dat dit engagement een oplossing kan bieden voor de financiële problemen waar de vzw momenteel mee kampt", stelt voorzitter William De Groote van de vzw Heilig Bloedprocessie.

Ondersteuning

De stad zal voorzien in personele ondersteuning, onder leiding van Ellen Verstraete. Net zoals vorig jaar zal de stad blijven voorzien in de logistieke ondersteuning van het evenement. Daarnaast wordt ook dit jaar een subsidie toegekend van 37.450 euro aan de vzw. De toekomstige subsidie zal worden bepaald na een analyse van de editie van dit jaar.

Vorig jaar organiseerde stad Brugge de Gouden Boomstoet, die volgens burgemeester Renaat Landuyt vlekkeloos verliep. Mede dankzij het goede verloop van de Gouden Boomstoet, is Landuyt ervan overtuigd dat deze samenwerking een goede zet is, zowel voor de uitstraling van Brugge als voor het voortbestaan van de Heilig Bloedprocessie. "De goede ervaring van de Gouden Boomstoet heeft ons geleerd wat wij als stad aankunnen. Die knowhow heeft ons over de streep getrokken om in deze nieuwe samenwerking te stappen", besluit Landuyt.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!