Staden krijgt hondenloopweide: “Er was veel vraag naar zo’n weide”

© JC
Redactie KW

De gemeente gaat op sportcentrum De Wankaarde een hondenspeelweide aanleggen. Het college van burgemeester en schepenen werkte ook een toegankelijkheidsreglement uit.

“Bij huisbezoeken naar aanleiding van de verkiezingen was er veel vraag naar de aanleg van een hondenspeelweide”, vertelt Schepen van Dierenwelzijn Chris Verhaeghe (Open VLD). “Er zijn in Groot-Staden dan ook meer dan 900 honden. Bij een hondenspeelweide bleken de meeste hondeneigenaars eerder te denken aan een hondenlosloopweide. Op sportcentrum De Wankaarde laten nogal wat mensen hun hond nu al zonder leiband loslopen, wat eigenlijk niet mag. De plaats die daar het meest voor wordt gebruikt, leek ook voor ons de meest geschikte locatie.”

De bewuste plek bevindt zich achter de atletiekpiste, eigenlijk tussen de piste en de achterliggende beek. “Ze lijkt ons bijzonder geschikt omdat ze zich dicht bij de parking van de tennisterreinen bevindt en tamelijk afgelegen ligt, wat klachten zou moeten vermijden.”

Kakzakje is verplicht

“Voor het opstellen van een reglement deden we een beroep op het Agentschap Natuur en Bos en bekeken we ook reglementen van andere gemeenten. Het reglement bepaalt onder andere dat hondeneigenaars op de weide zelf een kakzakje bij moeten hebben. We kozen er voor om niet zelf voor kakzakjes te zorgen. In gemeenten die op hun hondenspeelweide zelf voor kakzakjes zorgen, blijken die als ze ‘s morgens opgehangen worden al haast onmiddellijk te verdwijnen. Elke hondeneigenaar moet dus zelf voor een kakzakje zorgen.”

“Indien nodig kan de weide ook in twee opgedeeld worden zodat kleinere honden en grotere honden apart elk op hun eigen stuk weide kunnen rennen en spelen. Er is ook voor gezorgd dat de honden niet van de weide kunnen weglopen zonder leiband.”

De speelweide zal toegankelijk zijn een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier