Staden: “Ik heb echt heel veel sociaal contact nodig”

(Foto JCR)
Redactie KW

Frank Vandewalle uit De Vlaschaard werd verkozen tot de Krak van Staden. Deze 58-jarige geboren en getogen Oostnieuwkerkenaar is een man van het verenigingsleven. Zo gaat hij dagelijks de kleedkamers van voetbalclub SK Oostnieuwkerke schoonmaken.

Als fietsenhandelaar was Frank Vandewalle vroeger al een bekend figuur in de gemeente Oostnieuwkerke. Frank, die in zijn jeugdjaren een beloftevolle wielrenner was, volgde zijn vader op als fietshersteller in de Roeselarestraat en zette zich al snel in voor verschillende verenigingen. Toen zijn leven echter een verkeerde wending nam, geraakte Frank in een diep dal.

“Mede dankzij het verenigingsleven ben ik de voorbije jaren uit dat diep dal gekropen. Toen het slecht met me ging sloot ik me op. Ik ben geboren in een café en heb nu eenmaal heel veel sociaal contact nodig. Dat ik dat sociaal contact nu teruggevonden heb, heb ik te danken aan verschillende verenigingen.”

Zo is Frank voorzitter van de Oostnieuwkerkse wielertoeristenclub Sportkring. De vereniging, die opgericht werd door zijn vader en oom, viert in maart haar vijftigjarig bestaan. De wielertoeristenclub telt momenteel een vijftigtal leden, een record in de vijftigjarige geschiedenis van de club.

“Ik denk dat dit vooral dankzij de positieve ingesteldheid is van de leden. Onder het motto ‘Samen uit, samen thuis’ vormen we een hechte groep.” Ook bij het avondmarktcomité, dat ieder jaar instaat voor de organisatie van het dorpsfeest, draagt Frank zijn steentje bij. “In 2003 werd ik lid op vraag van wijlen voorzitter Rik Vandepitte. Als hij iets zei, was het juist. Zijn onverwacht verlies is moeilijk voor iedereen binnen onze sterke vriendengroep. Als wij iets doen, is het omdat Rik het zo wilde”, looft Frank de voorzitter van het Avondmarktcomité die in 2017 overleed.

Een Nieuwe wind bij SK

Sinds enkele jaren engageert Frank zich ook voor SK Oostnieuwkerke. Daar maakt hij quasi elke dag de kleedkamers schoon, ruimt er het zwerfafval op en helpt mee in de kantine. “Ik werd er meteen met open armen ontvangen. Sinds dit jaar waait er een nieuwe wind door de club. Zowel de nieuwe voorzitter als de nieuwe spelers hebben ook veel respect voor me. Dat doet deugd.”

Frank woont dan ook bijna elke wedstrijd van het eerste elftal bij en is ook op wedstrijddagen van de jeugd langs de terreinen van de voetbalvereniging te vinden. “Ik kijk alvast uit naar een geweldig 2018 binnen het verenigingsleven. Momenteel ben ik bezig met de voorbereidingen van het jubileumfeest van de wielerclub en ik denk dat SK Oostnieuwkerke kampioen zal worden.”

“Mede dank zij het verenigingsleven ben ik uit een diep dal gekropen”

“Eerlijkheid en respect draag ik hoog in het vaandel”

Frank Vandewalle zit de voorbije jaren terug goed in zijn vel. Maar het is ooit helemaal anders geweest, dat beseft Frank maar al te goed. “Toen ik nog mijn fietsenhandelszaak had werkte ik me te pletter. Door de vele stress kwam ik in een depressie terecht. Enkele jaren later scheidden mijn vrouw en ik. Mijn toestand werd erger en erger. Ik werd manisch depressief en begon serieus te drinken. Ik werd verslaafd aan alcohol. Soms stond ik net na het opstaan al in de kelder voor een pintje bier. Die verslaving luidde uiteindelijk ook de stopzetting van de zaak in.”

Frank sloot zich aan bij een zelfhulpgroep, waardoor hij zijn leven terug op de rails kreeg. “Daar heb ik de essentie van het leven teruggevonden. Waarden als eerlijkheid, nederigheid en respect draag ik sindsdien veel hoger in het vaandel. Ik raak al zes jaar geen druppel alcohol meer aan en probeer mensen met een probleem te helpen.”

Dat Frank tot Krak verkozen werd, is voor hem een grote verrassing, maar doet immens veel deugd. “Mensen die me echt goed kennen weten wat er met mij in het verleden is gebeurd. Ik was Frank die in een verslaafd lichaam zat. Door aan mezelf te werken ben ik uit het diepe dal gekropen. Ik denk dat veel mensen dat respecteren.” De Krak hoopt dan ook dat andere mensen met dergelijke problemen hetzelfde pad kiezen. “Door te praten geraak je al heel ver. Maar daarvoor moet je natuurlijk open staan en jezelf wat bloot geven.”

Frank Vandewalle had vroeger al heel wat vrienden, maar de voorbije jaren ontwikkelden zich heel wat nieuwe vriendschappen. Op zijn werk en bij de verenigingen wordt hij gerespecteerd om de persoon wie hij is: een Krak. “Dat wil niet zeggen dat de politieke partijen de komende maanden moeten aankloppen om me op hun lijst te hebben. Doordat ik een goede band heb met leden van verschillende partijen blijf ik neutraal”, besluit Frank met een warme glimlach op zijn gezicht.

Bio Frank Vandewalle

Privé

Frank Vandewalle werd op 25 maart 1959 in Roeselare geboren. Hij is de papa van Sharon (30). Met Lize (6) en Bas (2) heeft hij twee schatten van kleinkinderen.

Loopbaan

Frank Was jarenlang zelfstandig fietsenhandelaar. Hij werkt nu deeltijds in Mariasteen.

VrijeTijd

Frank verricht vrijwilligerswerk bij SK Oostnieuwkerke en engageert zich voor verschillende verenigingen.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak