Stad Torhout wil een bod uitbrengen voor de aankoop van site Pollet vlakbij de Markt

Waarnemend burgemeester Kristof Audenaert bij de toegang tot de site Pollet vanaf de Hofstraat, nu nog met oude slagbomen. © Foto JS
Johan Sabbe

Uiterlijk tegen eind december wil het stadsbestuur een bod uitbrengen voor de aankoop van de zogenoemde site Pollet, gelegen tussen de Hofstraat, de Boeiaardstraat en de Zuidstraat. Dat domein, dat eigendom is van zakenman Wilfried Pollet en zijn familie, bevat momenteel een gigantische parking, het grootwarenhuis Carrefour Market en het grote leegstaande pand van de vroegere Shoe Discount. Waarnemend burgemeester Kristof Audenaert bevestigt de koopintentie van de stad, al zal er veel afhangen van de vraagprijs en de onderhandelingen daarover. Sowieso is de familie Pollet bereid om over een verkoop te praten.

Het gaat om een oppervlakte van in totaal zowat 4.500 m². In het hart van de stad, op amper enkele stappen van de Markt en dus heel strategisch gelegen. De site is met auto’s bereikbaar via de Hofstraat, waar zich de hoofdingang met slagbomen bevindt, maar ook via de Boeiaardstraat – nu voor laden en lossen van leveringen. Er is voorts een wandelpaadje vanaf de Zuidstraat naar het domein beschikbaar.

Bieden tegen eind december

LOLA-LIST-Sweco, het ontwerpbureau voor de stadskernvernieuwing die tijdens de komende politieke legislatuur gerealiseerd zal worden, windt er geen doekjes om: als de stad de site Pollet kan aankopen, betekent dat een absolute meerwaarde voor de ontwikkeling van het stadscentrum. In eerste instantie zou het domein als parking vlakbij de Markt gebruikt kunnen worden en in een meer definitieve fase als locatie om te wonen, van groen te genieten en ondergronds te parkeren. “Als we er op termijn een project kunnen realiseren, dan zullen we er met de stad uiteraard niet zelf wooneenheden bouwen”, zegt burgemeester Audenaert. “We zullen met een ontwikkelaar in zee gaan – een Publiek-Private Samenwerking dus, ook PPS genoemd.”

Het gerucht gaat al een tijdje dat de familie Pollet de site van de hand wil doen en het stadsbestuur er zijn oog op heeft laten vallen. Dat blijkt nu effectief te kloppen. “Vorige week hebben we met het College van Burgemeester en Schepenen aan Vastgoed Vlaanderen gevraagd om de onderhandelingen over de prijs met de eigenaars op te starten”, aldus Kristof Audenaert. “Vastgoed Vlaanderen is de nieuwe naam voor wat in het verleden het Aankoopcomité genoemd werd. Dat orgaan zal met de familie Pollet samenzitten, de waarde van het domein schatten, de noodzakelijke documenten over de grond en de gebouwen opvragen en uiteindelijk een realistische prijs bepalen.

“Uiterlijk eind dit jaar willen we een concreet bod uitbrengen. Dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug en weten we hoe de politieke kaarten liggen. Sowieso blijkt uit de bijeenkomsten van de stuurgroep voor de stadskernvernieuwing dat er grote eensgezindheid bestaat om, als het financieel haalbaar is, de site Pollet aan te kopen. In die stuurgroep zijn alle politieke fracties vertegenwoordigd en iedereen beseft dat het kunnen aankopen van deze strategisch gelegen zone een buitenkans is. Er bestaat met andere woorden een breed draagvlak voor. Als de onderhandelingen vlot verlopen, kunnen we het bedrag voor de aankoop nog in het stadsbudget voor 2019 inschrijven.”

Ook praten met Carrefour

Een apart verhaal wordt de aanwezigheid van de Carrefour Market op de site. “Er zal sowieso met het management van Carrefour gepraat moeten worden”, weet Kristof Audenaert. “Het zou wel eens kunnen dat Carrefour er een kleine buurtsuperette wil behouden, al is dat nog koffiedik kijken. Als dat zo is, dan moeten we daar bij de aankoop uiteraard rekening mee houden.”

Op de site Pollet bevindt zich een Carrefour Market. Rechts de leegstaande Shoe Discount.
Op de site Pollet bevindt zich een Carrefour Market. Rechts de leegstaande Shoe Discount.© Foto JS

Mocht het tot een koopovereenkomst tussen de stad en de familie Pollet komen, dan zal de site in eerste instantie ingericht worden als parking. “Dichter bij de Markt is bijna niet meer mogelijk”, zegt de waarnemende burgemeester. “Bovendien gaat het om een parking weg van het straatverkeer, wat positief is voor de veiligheid. Er zitten veel positieve kanten aan vast.”

“Als het tot een aankoop komt, zullen we de site in eerste instantie als parking inrichten. Later kan er dan gewoond worden”

Toch is de stad na een eventuele aankoop niet van plan om het enkel bij parkeren te laten. “Dat zou niet verstandig zijn”, aldus Kristof. “We zouden er op termijn een projectontwikkelaar aanstellen om er een wooncomplex te bouwen met een ondergrondse parking en flink wat groen. Dat zou een schitterende opwaardering van dat stukje binnenstad zijn. We zijn al in andere gemeenten gaan kijken, zoals Waregem, waar er mooie voorbeelden bestaan van hoe je zoiets kunt realiseren. Met de stad zélf bouwen, is niet aan de orde. Vergeet niet dat we nog maar net het stadskantoor hebben opgetrokken, wat een groot project is. Het moet financieel haalbaar blijven.”

“De vraag is natuurlijk in welke mate de familie Pollet qua prijs het onderste uit de kan wil halen. Vastgoed Vlaanderen zal een objectieve waarde bepalen en daar kan in principe niet ver van afgeweken worden. De eigenaars zouden natuurlijk kunnen overwegen om het domein rechtstreeks aan een projectontwikkelaar te verkopen, maar zoiets houdt risico’s in. Onder meer omdat er vermoed wordt dat de aloude Markt van de stad zich onder de site bevindt. Wat consequenties kan hebben bij een bouwproject, want archeologische opgravingen op die plaats zijn dan een quasi zekerheid.”

Hopen op een vlot verloop

Welke kant het ook uitgaat met de mogelijke koop en het te realiseren project, Kristof Audenaert is ervan overtuigd dat het om een cruciaal dossier gaat voor wonen, parkeren, groen en mobiliteit in de stadskern.

“Ik zal er niet flauw over doen: ik hoop van harte dat het met de familie Pollet tot een overeenkomst kan komen. Hoe hoog het bod zal zijn dat we uiterlijk eind december zullen uitbrengen? Dat hangt momenteel volledig van Vastgoed Vlaanderen af. Of de concrete aankoop bij een mogelijke overeenkomst snel beklonken kan zijn? Daar spelen tal van factoren in mee. Voor het kopen van de Infrax-gebouwen in de Ambachtstraat om er het centrale politiecomplex van de zone Kouter te realiseren, heeft de kwestie lang aangesleept. Maar voor de aankoop van het vroegere Aveve-gebouw voor kinderopvang op Don Bosco was alles in amper vijf maanden beklonken. Ik hoop natuurlijk op een scenario zoals in dat laatste dossier. Maar voor wat de site Pollet betreft, zijn er niet alleen de onderhandelingen met de eigenaars nodig, maar ook met het management van Carrefour. Wat het ingewikkelder kan maken. Maar sowieso duim ik voor een vlot verloop.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier