Stad Oostende verklaart na 30 jaar hoekpand onbewoonbaar

Redactie KW

De eigenaars en huurders zitten met de handen in het haar nadat residentie Margate in de Langestraat onbewoonbaar werd verklaard. “We betaalden jaren belastingen en krijgen nu dit als cadeau.”

Oostende wijkt niet in het dispuut rondom Residentie Margate. Ze is niet van plan om de situatie uit 1989 te regulariseren. “Studio’s van 11 en 13 vierkante meter zijn gewoon te klein. Ze moeten minstens 35 vierkante meter zijn”, zegt schepen Kurt Claeys (Open VLD).

3.000 euro

Residentie Margate op de hoek van de Langestraat en Platformstraat werd in 1931 gebouwd en was tot de jaren tachtig in gebruik als hotel. In 1989 werd het verbouwd tot 23 appartementen en kleine studio’s. In 2002 werd de gevel beschermd en de twee jaar geleden werd de gevel gerestaureerd, met vergunning van de stad en subsidies van de overheid.

“De eigenaars hebben al die jaren belastingen, onroerende voorheffing en voor sommigen tweedeverblijftaks betaald. Er werden woningen verkocht en de wijkagent kwam netjes de domicilies controleren”, zeggen eigenaars Francis De Smet en Marijke Adang.

Voor de zomer werd echter de residentie onbewoonbaar verklaard omdat acht flats niet brandveilig zijn en zeven flats te klein zijn. Gevolg: studio’s kunnen niet meer verhuurd worden en de bewoners moeten er vertrekken. Vlaanderen stuurde hen een vordering om het in de oorspronkelijke staat te herstellen; de stad stuurde een leegstandstaks van 3.000 euro per eigenaar.

“Wij eigenaars zijn mensen die met hun spaarcenten iets kleins gekocht hebben om er zelf te wonen of als tweedeverblijf. We staan met onze rug tegen de muur want volgens de stad is dit nog steeds een hotel en werd nooit een bestemmingswijziging aangevraagd. De zaak kan in orde komen als we zo’n bestemmingswijziging kunnen voorleggen”, zegt ook Steven Wittouck.

De eigenaars willen dat de stad akkoord gaat met de huidige indeling. “Het is een absurde situatie, want er was al bewoning in de jaren zeventig. En toen het pand in 1989 werd verbouwd was er helemaal nog geen toestemming nodig voor zo’n wijziging. Het is pure Kafka. De eigenaars moeten een onbestaand document voorleggen”, zegt advocate Erlinde De Lange. “Verkoop en sloop is geen optie want het pand is beschermd. Eigenlijk willen we een vergunning voor de bestaande situatie. Er is nu een regularisatieaanvraag ingediend bij de stad, maar dat betekent het pand omgevormd wordt tot zeven appartementen. Het geeft ons wat tijd. De stad Oostende kent de bestaande situatie al sedert 1989, heeft nooit een opmerking gemaakt, maar legt nu een leegstandsheffing op van duizenden euro’s, terwijl de eigenaars zelf het slachtoffer zijn van de situatie.”

Maar dat zou de 23 eigenaars wel wat centen kunnen kosten. Een vastgoedmakelaar: “De verbouwing kost geld en de aannemer zal dat meerekenen, waardoor ik vrees dat er voor de eigenaars niets zal overblijven.”

Betere communicatie

Het stadsbestuur is onvermurwbaar. Schepen voor Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD): “Die panden zijn niet in orde met de Vlaamse Wooncode en ons stedelijke reglement. We kunnen ze niet vergunnen zoals ze zijn. Er is wel dringend nood aan een betere communicatie tussen de stedelijke dienst wonen die een attest uitreikt voor wie er woont, en de stedelijke dienst stedenbouw die gaat over de onbewoonbaarverklaring. Maar als we zien dat er een signaal is, zullen we niet optreden. We moeten wel onze administratieve rol spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier