Stad maakt van Dorpshuisplein in Emelgem groene oase

Het Dorpshuisplein krijgt een speelse invulling. (GF) © (GF)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het stadsbestuur van Izegem heeft plannen om de kernen van zijn deelgemeentes te renoveren en vergroenen, maar wacht op rioleringswerken in de volgende legislatuur. Begin 2019 komt wel al het Dorpshuisplein in Emelgem aan bod. Een eerste voorontwerp werd gisterenavond getoetst aan de suggesties van inwoners.

De stad pakt het Dorpshuisplein nu al aan omdat rioleringswerken er geen invloed op hebben. “Het is een afgebakende zone waar we iets moois van willen maken”, dixit burgemeester Bert Maertens (N-VA). Het gaat om een plein met ongebruikt petanqueveldje, slordige beplanting, te veel rode verharding en een te stijle mindervalidenhelling. De weinige bomen hebben er ook onvoldoende ruimte en duwen de verharding op”, vertelt groendeskundige Tristan Coens. “We zien echter kansen om er kleurrijke plantvakken te voorzien en er een echte verblijfsruimte van te maken. Het plein moet uiteraard heel wat groener en we willen er met oa. picknickbanken en -tafles, publieke barbecue en speeltuigen meer sfeer en gezelligheid creëren. We voorzien er ook een mindervalidenparking en een correcte helling om het Dorpshuis optimaal in een rolstoel optimaal binnen te rijden. Die mindervalidenhelling vormt ook een speels element en kronkelt langs de statige magnoliaboom die er nu al groeit. Die blijft sowieso behouden omdat het een prachtige blikvanger is.”

De visie van de stad zet zich verder in de beplanting. “Er is ruimte voor een sneukel- en pluktuin, wat de betrokkenheid van de buurt alleen maar kan aanwakkeren”, vult milieuschepen Nadia Staes (onafhankelijk) aan. “We voorzien ook leifruit en mediterraanse beplanting, wat voor een zekere geborgenheid moet zorgen. Bloeirijke borders verhogen dat gevoel verder.” De stad houdt in het voorontwerp ook rekening met de titel van Emelgem als Perengemeente. “Binnenkort krijgen de zalen in het Dorpshuis al een naam die verwijst naar verschillende perensoorten”, geeft de burgemeester in de marge mee. “Naar het plein toe zal dit zich vertalen in de aanplant van perelaars en we bekijken of het mogelijk is bepaalde speeltuigen te plaatsen die de vorm van een peer hebben.”

De heraanleg van het Dorpshuisplein moet volgend voorjaar van start gaan. In de zomer van 2019 zouden de werken dan achter de rug moeten zijn.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier