Stad Damme lanceert ‘neem de tijd’-gevelbankjes

Burgemeester Joachim Coens geflankeerd door schepenen Bart Desutter (links) en Christoph De Sutter. © PDV
Redactie KW

Aan de gevel van de Cultuurfabriek in de Damse deelgemeente Sijsele prijkt een gevelbankje. Onder de noemer ‘neem de tijd’ wil het stadsbestuur in haar woonkernen ontmoeting stimuleren.

“Ook bij ons waren de straten niet lang geleden soms levendiger. Iedereen kende bijna iedereen”, stelt burgemeester Joachim Coens (CD&V). “Al was het maar van zien. Mensen leerden elkaar kennen op de dorpel voor hun deur. En net dat willen we met deze bijzondere bankjes opnieuw stimuleren. Want mensen die elkaar goed kennen, zorgen ook voor elkaar. En wie weet gaan ze er ook eens samen op uit.”

Na Leuven en Roeselare is Damme de derde gemeente waar de gevelbankjes, gemaakt door een Gentse organisatie, door het stadsbestuur mee worden verspreid. Het bankje van 1,5 meter breed wordt aan een gevel bevestigd. Maar doordat je als eigenaar zelf kan bepalen wanneer je de zitplank buitenhaalt, krijg je alle voordelen van een bank voor de deur zoals zon, gezelligheid, extra ruimte… zonder de mogelijke bezwaren van een permanente bank.

“Aan de Cultuurfabriek staan regelmatig deelnemers van onze creatieve ateliers en andere activiteiten te wachten of na te praten. Maar ook buurtbewoners of bezoekers van de Wereldwinkel passeren er vaak. De ideale locatie dus om het eerste model van ons gevelbankje op te hangen”, gaat burgemeester Coens verder.

Op termijn in verschillende straten of buurten

Het stadsbestuur zoekt nu dus geïnteresseerde burgers die ‘de tijd willen nemen’ om een bankje aan hun gevel te laten bevestigen om eens goed met hun buren, vrienden en kennissen te kunnen ‘klappen’. “We hopen op termijn in verschillende straten of buurten een gevelbankje op te hangen”, verduidelijkt Coens. “Maar we starten bescheiden. De stad neemt de aankoop op zich en de stadsdiensten staan in voor de installatie. Zo willen we de verspreiding van de gevelbankjes toegankelijk maken. Van de bewoners verwachten we natuurlijk het engagement om het bankje te gebruiken en het goed te onderhouden.”

(PDV)

Wie interesse heeft voor een ‘Neem de tijd’-gevelbankje, kan dat melden bij de UiTbalie in de Cultuurfabriek of via vrijetijd@damme.be of 050 28 84 55.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier