Sportkampen moeten wachtlijst buitenschoolse kinderopvang in Gistel in toekomst voorkomen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Voor de krokusvakantie, die op 4 maart start, zit de buitenschoolse kinderopvang De Zonnebloem overvol. Zelfs met een capaciteit van 120 kinderen zijn er minstens zeventig kinderen die op de wachtlijst belandden.

In 2013 opende de buitenschoolse kinderopvang een nieuwbouw in de Pol Gernaeystraat. 120 Gistelse kinderen van 2,5 tot 12 jaar kunnen er terecht. Maar voor de krokusvakantie van volgende maand is er een lange wachtlijst van minstens zeventig kinderen. Oppositiepartijen Groen en CD&V kaarten de situatie aan. “Enkel in de paasvakantie en tijdens de zomer wordt ook de speelpleinwerking opengesteld. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen op die manier doorstromen naar de speelpleinwerking. We vragen het bestuur om nu al concrete stappen te zetten”, zegt oppositieraadslid Kimberly Maenhoudt (Groen).

Jeugdschepen Ann Bentein (Open Vld) zoekt met haar coalitiepartners naar een oplossing. “Het capaciteitsprobleem is niet nieuw en doet zich ook voor in de herfstvakantie. Voor de krokusvakantie is het nu te kort dag om nog een oplossing te vinden. Een extra speelpleinwerking kunnen we niet snel inlassen. De begeleiders zijn schoolgaande jongeren, die aan de universiteit of hogeschool studeren en geen vakantie hebben. Het is ook te laat om een externe firma in te schakelen. Voor de volgende herfst- en krokusvakantie 2020 zullen we sportkampen inrichten in zaal Zomerloos. In theorie kan het bestaande gebouw uitgebreid worden, maar dat is financieel moeilijk haalbaar.”

“Festivaltoestanden bij inschrijvingen”

Er waren ook inschrijvingsproblemen. Bij het online inschrijven werden de aanvragen op een hoopje gegooid en kon niet meer worden bepaald wie nu als eerste werd ingeschreven. Een nieuwe inschrijvingsronde werd ingelast, maar toen moesten ouders aan hun computer wachten tot ze in het systeem geraakten. “Dit doet ons denken aan het verkrijgen van tickets bij populaire festivals of concerten. De zorg voor kinderen kan volgens ons helemaal niet vergeleken worden met dergelijke systemen”, aldus nog Groen-lid Maenhoudt, die de coalitie vraagt het inschrijvingssysteem te herzien.

Er was inderdaad een synchronisatiefout“, reageert Bentein. “De vorige softwareaanbieder ging failliet, nu zijn we pilootgemeente van een nieuw softwaresysteem. We spreken echter van kinderziekten. Dit nieuwe systeem oogt al bij al wel beter dan het vorige programma. De problemen die er waren, zullen zichzelf dus moeten oplossen.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier