Sport, spel, folklore en plezier kleuren 15de Boskantfeesten in Merkem

Zittend v.l.n.r.: Tim Depover, Brecht Desot, Bert Cailliau, Michiel Debouck en staand v.l.n.r. Karlos Debouck, Koen Vangheluwe, Wannes Hillewaere met op zijn arm de kleine Mia Hillewaere, Philip Vanlerberghe, Kris Vermeulen, Renaat Verslype en Dimitri Calmeyn, de heren die voor het toneel zorgen dit jaar. (foto ACK)
Redactie KW

Sport, spel, folklore en vooral heel veel plezier. Dat is waarvoor de Boskantfeesten staan. Dit jaar wordt de 15de editie van de Boskantfeesten gevierd op 30 juni, vanaf 10 uur in de Zuidwallandstraat 18.

Nadat in 2003 de straten op de Boskant opnieuw werden geasfalteerd, werd er een feest georganiseerd bij de familie Jonckheere in de Melanedreef. Daar werd nagedacht over een jaarlijks weerkerend feest op de Boskant. Ondertussen, 15 jaar later, zijn de feesten trouw gebleven aan het oorspronkelijk concept en uitgegroeid tot een volksfeest waar massa’s mensen op afkomen. Het concept: ‘s morgens een loopkoers, over de middag aperitief, friet met gyros, in de namiddag spelletjes voor de plaatselijke verenigingen en ‘s avonds toneel met ludieke sketches die beurtelings door de mannen en de vrouwen van de Boskant worden gebracht. Dit jaar is het de beurt aan de heren van de Boskant en het belooft opnieuw een hilarisch gebeuren te worden.

Eigen bier

“Het is intussen ook al weer zes jaar dat we ons eigen bier lanceerden: de Merkemse Boskanter”, vertelt Karlos Debouck. “Om de feesten te kunnen organiseren, doen we jaarlijks een beroep op een 30-tal vrijwilligers die we heel dankbaar zijn voor het werk dat ze verzetten. Dankzij de Boskantfeesten is het hier een populaire en plezierige plaats om te wonen.”

Het is ook zes jaar geleden dat werd gestart met een loop- en joggingevenement. “Om Bryan Vangheluwe, een op-en-top Boskanter, die bij een ongeval op de Boskant het leven liet, te gedenken, hebben we die omgedoopt tot de McBryan-loop”, vertelt Karlos. “Om 10 uur start de loopkoers voor de kleintjes die hiermee een medaille kunnen winnen en zeker al een gratis drankje krijgen. De McBryan-loop start om 11 uur en ook hier is voor iedereen een drankje voorzien. De eersten worden bovendien beloond met een Merkemse Boskanter.”

Tegen de middag opent de aperitiefbar met Picon, cava en gin-tonic en hapjes, een lokaal groepje zorgt via Artiest zoekt Feestneus voor de muziek. Over de middag zijn er frietjes met gyros of stoofvlees en om 14.30 uur starten de volksspelen. “Iedereen kan deelnemen zolang er maar zes personen in de groep zijn waaronder twee vrouwen. De eersten krijgen 175 euro, de 2de 75, de derde 50 euro en daarna alle ploegen 25 euro”, kondigt Karlos Debouck nog aan.

Optreden mannen

Ondertussen kan er een lustig partijtje worden gezwommen of in het water worden gespeeld. Om 16 uur start het bakken van het hoevevlees van Casier terwijl de kleintjes kunnen vissen en een rondrit maken met een oude tractor. “Dan volgt hét moment waar iedereen elk jaar opnieuw naar uitkijkt: het optreden, dat dit jaar door de mannen wordt verzorgd. De mannen brengen een toneelstukje dat ze helemaal zelf schreven onder de titel De Boskant vanaf de beginne tot nu, een stuk dat de Boskant verheerlijkt. Daarna kan nog tot in de kleine uurtjes worden gedanst”, besluit Karlos Debouck.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier