Speciale inforeeks van Gezinsbond Wingene voor nieuw samengestelde gezinnen

Charlotte De Coninck en Jolenta Bogaert van Gezinsbond Wingene werken samen met de brugfiguren aan de inforeeks 'Thuis in twee huizen'. © Foto LDW
Redactie KW

De Gezinsbond en de brugfiguren van Wingene slaan de handen in elkaar voor een bijzondere inforeeks. In ‘Thuis in twee huizen’ kunnen nieuw samengestelde gezinnen terecht voor informatie en krijgen ze een antwoord op al hun vragen.

“Onze reeks infoavonden is bedoeld voor alleenstaande ouders, nieuw samengestelde gezinnen, plusouders en natuurlijk ook oma’s en opa’s van kinderen die momenteel een thuis in twee huizen hebben, een beetje een vergeten groep“, steekt Charlotte De Coninck (33) van Gezinsbond Wingene van wal. “Ik heb zelf zo’n gezin, mijn man had al een kindje uit een vorige relatie. Als plusouder heb ik toen veel boeken gelezen en informatie opgezocht. Boeken lezen is wel interessant, maar ik had graag zelf meer gehoord van iemand die er heel veel van kent. Ik denk dat een inforeeks nog veel duidelijker is voor de gezinnen, want de informatie komt beter binnen. Bovendien kan je ook vragen stellen.”

Organisatie

Dat er behoefte is aan zo’n reeks infoavonden is wel duidelijk. “We merken jammer genoeg dat heel veel mensen scheiden en scheiden doet lijden, zegt men”, gaat Jolenta Bogaert (43) van de Gezinsbond verder. “Als er dan ook kinderen bij betrokken zijn, dan vergt dat heel wat organisatie. Wij willen met deze infoavonden onder andere bespreken hoe de verblijfswissel gaat, de verschillende relaties die er onderling bestaan, maar ook welke invloed dat allemaal heeft op vrije tijd, het schoolleven en het alledaagse leven van de kinderen zelf. Het kan ook gebeuren dat de kinderen nog halfbroers, halfzussen, stiefbroers of stiefzussen krijgen, dus het vraagt toch een hele organisatie.”

Met brugfiguren

Die infoavonden worden met verschillende invalshoeken gegeven. “Er komt sowieso aan bod welke verblijfsvormen er bestaan en er zullen ook nuttige tips voor de plusouders worden gegeven”, legt Charlotte uit. “Zij hebben soms nog geen kinderen en moeten ineens in een gezin stappen. Daar is geen gebruiksaanwijzing voor.”

“Het is ook de bedoeling dat er ervaringen worden uitgewisseld en dat we leren van elkaar”, neemt Jolenta over. “We werken daarvoor heel nauw samen met de brugfiguren Larissa Lippens en Elise Vertiest. Zij zijn een schakel tussen de scholen van Wingene en Zwevezele en het Sociaal Huis. Zo hebben zij onder andere het project rond huiswerkbegeleiding lopen.”

Drie bijeenkomsten

Er zijn in totaal drie bijeenkomsten, telkens op dinsdag. “Er is een bijeenkomst op 6 en op 20 februari en de laatste valt op 6 maart”, aldus Jolenta. “Een infoavond duurt telkens van 20 tot 22 uur. Elke avond wordt begeleid door Annelien Heyerick. Zij is contextueel therapeute en een erkend scheidings- en ouderschapsbemiddelaar en volgde heel wat bijscholingen, waaronder ‘Mijn kind woont in twee huizen’.

“We werken tijdens de bijeenkomst met kleine groepjes van maximaal 15 personen”, geeft Charlotte nog mee. “De onderwerpen zijn soms wat delicaat, dus we willen het allemaal knus houden. Als we merken dat de interesse groter is, dan kunnen we zeker nog extra sessies houden.”

Inschrijven

De bijeenkomsten vinden plaats in Amphora, Sint-Amandstraat 2 in Wingene. Leden van de Gezinsbond betalen 5 euro voor de drie sessies samen, niet-leden 7 euro. Een drankje is inbegrepen.

Inschrijven kan tot 30 januari via charlottedeconinck@hotmail.com of larissa.lippens@wingene.be.

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier