SOS Reptiel uit Houtave vreest plotse toevloed door nieuwe wetgeving

Mario Goes startte een reptielenopvangcentrum op in 2013. "We zaten hier al langer op onze maximumcapaciteit, en nu zullen we dus zeker naar een nieuwe locatie moeten uitwijken", vreest hij. © Foto WK
Redactie KW

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) maakte vorige week bekend dat hij een ‘positieve lijst’ wil vastleggen met 422 reptielensoorten die Vlamingen mogen houden als huisdier. Of ze bij SOS Reptiel daardoor nu voor een plotse toevloed vrezen? “We hopen het beste, maar bereiden ons voor op het ergste”, zegt Mario Goes.

Minister Weyts stelde zijn lijst samen na advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en een groep experten: vertegenwoordigers uit de hobbyhouderij, fokkerij en handel maar ook van de dierenrechtenorganisaties.

“Ik ben zelf absoluut voorstander van een duidelijke wetgeving. Wie thuis reptielen wenst te houden, moet weten waar hij aan begint: ‘dit zijn de spelregels, hier heb je je aan te houden’. Maar ik blijf het toch een serieus moeilijke discussie vinden”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel.

Die zogenaamde ‘positieflijst’ laat immers maar 422 reptielsoorten meer toe als huisdier, terwijl er nu zo’n 11.500 soorten bestaan die je thuis mag houden. “Die wateragame daar, staat er bijvoorbeeld al niet op”, wijst Mario. “Dus tenzij er een uitzondering voor kan worden verkregen, kunnen we dat dier niet langer afstaan voor adoptie. Die positieflijst verstoort onze normale in- en outflow. Het wordt voor ons een stuk omslachtiger werken.”

Laatste halte

Ook de groene leguaan en de tijgerpython staan niet op de lijst. “Maar dat zijn allebei wel frequent gehouden soorten. In plaats van een tijdelijke tussenstop, wordt dit voor die beestjes nu hun laatste halte: ze zitten hier vast tot ze een natuurlijke dood sterven.” En in hun geval kan dat volgens Mario best lang zijn. “Een leguaan kan gemakkelijk 20 jaar worden, een tijgerpython zelfs 25 jaar”, klinkt het.

Mario Goes met een leguaan.
Mario Goes met een leguaan.© Foto Benny Proot

“Bovendien is de lijst van minister Weyts een zogezegd ‘dynamische’ lijst, die dus later nog kan worden bijgestuurd. Bij iedere wijziging moeten ze dan eerst nauwgezet de pro’s en de contra’s afwegen, en al die verschillende drukkingsgroepen gaan ook elke keer hun zegje willen doen. Een complex proces, en ik vraag mij af hoe ze die bijsturingen wereldkundig gaan maken. Want telkens de lijst wordt aangepast, zal dat ook duidelijk moeten meegedeeld worden aan de hobbyhouders”, zegt Mario.

Misbruik aan banden

Het positieve nieuws dan? “Er is tenminste goed over nagedacht: er was al jaren sprake van zo’n lijst. En het is uiteraard ook de bedoeling dat dit het misbruik aan banden legt. Soms kopen mensen een leguaan omdat het dier zo mooi bij hun rode zetels past. Of zoonlief krijgt er wel eentje als hij thuiskomt met een goed rapport. Dat soort impulsaankopen kan men hier hopelijk toch een halt mee toeroepen”, klinkt het.

Soms kopen mensen een leguaan omdat het dier zo mooi bij hun rode zetels past

Al valt dat soort misbruik volgens Mario nooit helemaal uit te sluiten. “Door Harry Potter wou iedereen plots een uil in huis, en toen ‘101 Dalmatiërs’ uitkwam, was dat niet anders: iedereen moest plots zo’n hond met zwarte stippen hebben. Da’s gewoon de menselijke natuur, en dat soort modegrillen zal dus jammer genoeg ook wel altijd blijven bestaan”, zegt hij.

Zelf heeft Mario de lijst van minister Weyts ondertussen afgedrukt voor alle 36 vrijwilligers die bij SOS Reptiel werken. De uitgeweken Bredenaar startte het reptielenopvangcentrum op in 2013. “In die vijf, zes jaar dat we nu bezig zijn, is er al een en ander veranderd. In 2017 zijn de waterschildpadden bijvoorbeeld op de zwarte lijst gekomen. En of we dat toen geweten hebben: op een gegeven moment hadden we hier 350 waterschildpadden zitten.”

Hoge energiefactuur

De korenslang en de baardagaam hebben meer geluk: zij staan wel op de positieflijst van minister Weyts. “Wat op langere termijn de impact van die lijst zal zijn, valt onmogelijk te voorspellen. Misschien wordt het wel één grote flop”, aldus Mario. “Maar hoewel we natuurlijk hopen op het beste, hebben we al geleerd altijd rekening te houden met het ergste.”

“We zaten hier al langer op onze maximumcapaciteit, en nu zullen we dus zeker naar een nieuwe locatie moeten uitwijken. Onze financiële middelen zijn echter heel beperkt, bovendien zitten we met een hoge energiefactuur: die beestjes hebben het nu eenmaal graag warm. We bijten nu al elke euro in drie, en dan nog slagen we er amper in om de eindjes aan elkaar te knopen.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier