Sons of Racketeers uit Tielt: “Dansbare folk voor jong en oud met een zware gitaar”

We herkennen v.l.n.r. Michael Marreel, Maarten Bekaert, Andrew Torney, Davy Vermeersch en David Lefebre. Kenzo D'haene ontbreekt. © Wouter Meeus
Redactie KW

Gitaren, drums, een accordeon en zang. De band Sons of Racketeers is een band met Tieltse roots, die vol enthousiasme folkrock brengt. “Onze beste optredens beleven we tijdens St. Patrick’s Day.”

De band Sons of Racketeers is ontstaan uit Rack, een band die al in 2002 het levenslicht zag. “Zes enthousiaste muzikanten die instrumentele versies brachten van pop, rock en Keltische nummers vormden Rack”, vertellen de bandleden. “Onze naam kwam van ‘rock op accordeon’, waar we dan Rack van maakten. Na elf jaar gingen twee leden een andere richting uit en kruiste Andrew Torney ons pad. De verandering in bezetting bracht ook een vernieuwing in repertoire en opzet met zich mee. Van het pure instrumentale genre stapten we over naar de echte folkrock met alles erop en eraan, ook de zang. Bij een nieuw genre hoorde ook een nieuwe naam. Van Rack zijn we bij Racketeer gekomen. Dat is een soort Ierse louche zakenman, op het randje van een oplichter. We vonden dat wel iets hebben, dus maakten we er Sons of Racketeers van.”

Eerste cd

De band repeteert in Zwevezele, waar ze intensief werken aan hun nummers. “Daar bouwen we traditionals om tot inspirerende en uptemposongs en wagen we ons ook aan het brengen van onze eigen nummers, zoals Rum&Gold. Dat is trouwens ook de titelsong van onze eerste cd, die we vorig jaar uitbrachten.”

Een ‘racketeer’ is een soort Ierse louche zakenman, op het randje van een oplichter. We vonden dat wel iets hebben

Zes mannen samen krijgen om te repeteren, is niet altijd evident. “Repeteren blijft dan ook een van onze grootste uitdagingen. We hebben allemaal een heel druk bestaan en met onregelmatige werkomstandigheden is het heel moeilijk om tijd te vinden voor repetities. Maar we doen wat we kunnen. De nieuwe songs komen meestal in een periode waarin we minder optredens hebben, dan hebben we wat meer tijd om nieuwe dingen te proberen.”

Rose Tattoo

Sinds de band Sons of Racketeers zes jaar geleden voortvloeide uit Rack is de samenstelling van de band onveranderd gebleven. “We spelen al zes jaar met de originele bezetting”, geven ze trots mee. “We brengen dansbare folk voor jong en oud met hier en daar een zware gitaar. Maar als het nodig is, kunnen we ons ook minder opvallend op de achtergrond begeven.”

De bandleden combineren hun eigen songs met covers. “Maar de covers die we spelen, geven we wel een eigen touch. Onze eigen nummers worden door Andrew geschreven en onder zijn begeleiding vinden we tijdens de repetities de juiste muzikale invulling.”

We vinden trouwens dat een klein intiem optreden evenveel charme en sfeer kan hebben als een groot optreden op een festival

Na zes jaar weet de band al heel goed wat werkt bij het publiek. “We spelen klassiekers zoals The Wild Rover, When the Bottle Runs Dry en Johny I Hardly Know Ya. Maar ook ons eigen nummer Rum&Gold zit in heel veel sets. We kregen ook regelmatig de vraag om eens een cover van het nummer Rose Tattoo te spelen. Wel, het nummer is bijna klaar en zal zeker op ons eerstvolgende optreden te horen zijn. We vinden trouwens dat een klein intiem optreden evenveel charme en sfeer kan hebben als een groot optreden op een festival. Ooit hebben we eens voor een whiskyclub opgetreden en zaten we letterlijk op dezelfde hoogte als het publiek. Dat was ook een van de optredens die ons altijd zal bijblijven. Maar de beste optredens blijven tijdens St. Patrick’s Day in de Irish pub.

Folkmuziek

De groep brengt folkmuziek, iets waar het publiek vaak enthousiast op reageert. “Maar ook zélf enthousiast zijn op het podium en veel bewegen, helpt. Uiteraard doet de muziek wel haar werk. Al gebeurt het wel eens dat we een echt luisterpubliek hebben. Die blijven heel stil en rustig zitten, maar laten wel zien dat ze je muziek appreciëren.”

Je kan de band zondag 17 maart aan het werk zien in café De Zondige Zeven in Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem).

– Na een tien jaar durend instrumentaal avontuur onder de naam Rack is zes jaar geleden Sons of Racketeers ontstaan. De band bestaat uit David Lefebre uit Ronse voor de vocals en accordeon, Andrew Torney uit Ledeberg voor de vocals en sologitaar, Michael Marreel uit Zwevezele voor de volcas en gitaar, Maarten Bekaert uit Tielt op de bass, Davy Vermeersch uit Oostrozebeke aan de drums en Kenzo D’haene uit Oostrozebeke die instaat voor klank en licht. Alle bandleden zijn tussen de 35 en 45 jaar oud.

– “Ons meest memorabele optreden was zonder twijfel ons optreden op Labadoux in 2015. Daar hebben we op vrijdagavond tussen het optreden van Yevgueni en Bart Peeters een mooie plaats gekregen en hebben we in een volle pubtent het beste van onszelf gegeven. Volle bak ambiance, iets om nooit te vergeten.”

– De grootste droom van de band is om ooit op het festival Dranouter te staan.

– Een standaard optreden van 2 uur kost 500 euro. “Daarin zit ook de eigen versterking die we meebrengen en onze klankman. Bij ver gelegen optredens rekenen we ook vervoerskosten aan. Daarnaast is er een light opstelling, voor intieme gelegenheden en voor kleine locaties. We hebben ondertussen ook een akoestische bezetting, waarbij de kostprijs op 350 euro komt. Ideaal in pubs!”

(Lien Depauw)