Sonni Deckmyn uit Oostende naar finale studentenwedstrijd

Sonni Deckmyn in het praktijklokaal van de afdeling horeca in het Centrum Leren en Werken waar hij momenteel de opleiding hulpkok volgt. © Rio
Redactie KW

Op het jongste congres van YouthStart, een internationale vzw die jongeren aanzet tot ondernemen, kroonde Sonni Deckmyn van het Centrum Leren en Werken zich tot winnaar van de omkaderende studentenwedstrijd. De jury vond zijn horecaconcept veelbelovend en stuurt hem naar de Europese finale in Sofia.

Sonni Deckmyn (20) is in het Centrum Werken en Leren student aan de afdeling horeca. Hij volgt er twee dagen per week de opleiding hulpkok en werkt daarnaast in bierenspeciaalzaak Botteltje. Met zijn concept ‘The Jigger’ wist de jonge Oostendenaar de juryleden op het YouthStart-congres aardig te bekoren. Tijdens de preselecties in Gent waaraan 1.000 studenten deelnamen oogstte hij al heel wat lof van het internationale adviesbureau Ernst & Young en ook bij de eindpresentatie in Brussel kon geen enkele andere kandidaat aan hem tippen.

“Ik heb een barconcept bedacht, waarbij gindrinkers en liefhebbers van lekker bier apart-samen van hun geliefkoosde drank kunnen genieten”, verduidelijkt Sonni. “Ik kwam op dat idee toen mijn ma aan een glas gin zat te nippen en ik naast haar van een biertje genoot. Op een bepaald moment proefden we van elkaars consumptie en begon er bij mij een lampje te branden…”

Ervaring

Sonni kreeg van YouthStart – dat ondernemende jongeren ondersteunt als ze een zaak willen opstarten – te horen dat hij, mocht hij daar zin in hebben, morgen al de deuren van zijn gin/bierbar kan openen. Zo doordacht vonden zij zijn concept en zo professioneel zijn attitude. “Maar zo’n grote toekomstplannen heb ik nog niet”, zegt de CLW-student heel nuchter.

“Ik hou graag beide voetjes op de grond. Al ben ik best wel ambitieus en voel ik dat ik als het ware voor de horecasector geboren ben, toch heb ik nog veel te leren. Ik ben nu al enkele jaren medewerker in Botteltje en deed er ondertussen een pak ervaring op, maar een eigen zaak beginnen is toch nog wat anders. Ik zie wel waar ik uitkom. Nu eerst nog proberen ook goed te scoren in Sofia. We zijn met drie die België in de Bulgaarse hoofdstad mogen vertegenwoordigen. Daar moeten we ons concept in het Engels voorstellen. Een meevaller dus dat mijn concept ‘The Jigger’ heet”, knipoogt Sonni. Voor de leken: een ‘jigger’ is de maatbeker die gebruikt wordt bij het maken van cocktails.

Voorbeeld

CLW-coördinator Ludo Viaene ziet in Sonni een soort rolmodel. “Hij mag inderdaad als voorbeeld gesteld worden voor de leerlingen uit het middelbaar onderwijs die om een of andere reden dagelijks naar school gaan niet (meer) zien zitten. Hij gaat heel graag werken, maar ondertussen behaalde hij al bij ons al drie volwaardige diploma’s. Wij hebben dit jaar 150 leerlingen en hopelijk krijgt de motivatie van de meesten onder hen een boost dankzij de prestaties van Sonni”, besluit Viaene.

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier