Sofie Vermeulen: “Zonder jeugdbewegingen is er simpelweg geen Versast”

Sofie Vermeulen tovert TSAS opnieuw om tot de place-to-be voor de Harelbeekse jeugd tijdens de nacht van oud naar nieuw. (Foto EDH)
Redactie KW

Wie het nieuwe jaar komend weekend stevig wil inzetten, kan terecht in TSAS in Harelbeke. Sofie Vermeulen is de drijvende kracht achter Versast, de nieuwjaarsfuif die in 2018 aan zijn 4e editie toe is. “Versast wordt georganiseerd voor en door jeugdbewegingen en dat maakt het zo gezellig”, zegt Sofie.

Sofie Vermeulen (27) werkt als leerkracht in het buitengewoon onderwijs met autistische kleuters, is logopediste én heeft een 20-jarige Chirocarrière in Stasegem achter de rug. Dat ze de organisatorische kriebel te pakken heeft, is het minste wat je van haar kan zeggen. Dit jaar organiseert ze Versast al voor het vierde jaar op rij in JC TSAS. “Mijn vrienden en ik vonden het stom dat er tijdens de nieuwjaarsnacht niets te doen was in Stasegem. In Harelbeke werd ook niets op poten gezet, dus we moesten elk jaar naar Deerlijk of Kortrijk fietsen”, vertelt ze. “Op zich niet zo erg maar de Harelbeekse jeugd fuift ieder weekend samen, waarom dan Nieuwjaar apart vieren?

“Gezellig blijven”

Zo kwam de eerste editie er in 2015. “Het idee was er al in 2014 maar we hadden schrik dat het zou floppen. Onder het motto wie niet waagt niet wint, kwam de fuif er uiteindelijk toch.” En het bleek beter mee te vallen dan Sofie had verwacht. “Jaar na jaar werd Versast groter en beter. Het geeft zo’n goed gevoel om naar iets toe te werken en het succes meteen te zien. Iedereen amuseerde zich rot. De vele positieve reacties die ik nadien krijg, daar doe ik het voor.”

Voorlopig zijn er al zo’n 40 medewerkers die zich willen inzetten, maar alle hulp is nog steeds welkom zegt Sofie. “Er zijn verschillende shiften: mensen die de bar en voortoog bemannen, enkelen staan aan de inkom of verkopen drankkaarten en zij met een fuifbuddy-attest staan in als security. Daarnaast zijn er heel wat mensen die helpen klaarzetten of afbreken”, aldus Sofie. “Het leuke is: het zijn bijna allemaal mensen van de Harelbeekse jeugdbewegingen. Voor en door jeugdbewegingen dus, en dat maakt het net zo gezellig.”

“Harelbeke fuift elk weekend samen, waarom dan Nieuwjaar apart vieren?” – Sofie Vermeulen

“Ik verwacht evenveel volk als vorig jaar, toen waren er zo’n 600 feestvierders. Maar het moet leutig blijven en iedereen moet elkaar blijven kennen. Daarom werken we dit jaar met voorverkoopkaarten. Zo krijgen we een beter zicht op hoeveel mensen aanwezig zullen zijn en beslissen de meeste mensen enthousiast op voorhand of ze bij ons het nieuwe jaar zullen inzetten of niet.”

Nuchter nieuwjaar

Een van die medewerkers is Elke Hoorelbeke, oud-leidster van Chiro Tijl en Nele. Zij staat al sinds de eerste editie paraat om Sofie een handje te helpen. “De sfeer onder de medewerkers is heel fijn, je hebt niet het gevoel dat je aan het werken bent. De jeugd zien samenwerken maakt ook mij blij. Dat de fuif tot 7 uur ‘s morgens duurt is ook een leuke meevaller, met Nieuwjaar mag het al eens wat specialer”, knipoogt Elke.

“Het kost geen moeite om een uurtje te helpen tussen het feesten door” – Elynn Vandorpe, oud-leidster Scouts en medewerker Versast

De promotie is al een tijdje aan de gang. Het evenement wordt vaak gedeeld op Facebook, alle jeugdbewegingen kregen reeds een mailtje en Sofie ging ook al langs bij de jeugdraad om reclame te maken. “Tijdens feestjes in TSAS probeerde ik zoveel mogelijk mensen aan te spreken om hen te overtuigen een shift te doen. Zonder de hulp van jeugdbewegingen is er nu eenmaal geen Versast”, zegt Sofie. Ook Elynn Vandorpe deelt die mening. Ze is oud-leidster bij Scouts Harelbeke en werkt al drie jaar mee aan de nieuwjaarsfuif. “Ik was meteen voorstander om Nieuwjaar te vieren in TSAS. Voordien vierde de Harelbeekse jeugd overal verspreid, nu kunnen we allemaal samen het nieuwe jaar ingaan. Het kost geen moeite om een uurtje te helpen tussen het feesten door. Bovendien is er niets leuker dan samen met je vrienden de bar bemannen.”

“Wie weet doe ik zelf volgend jaar iets anders, maar zolang het succes heeft, moet het blijven bestaan. Ik kan begrijpen dat niet iedereen staat te springen om tijdens de nieuwjaarsnacht nuchter te blijven maar ik heb het ervoor over. Al die mensen samen bezig zien, dat maakt mij enorm gelukkig”, besluit Sofie met een glimlach.

(Emma Devos)

Info: Kaarten kosten 7 euro in voorverkoop en zijn verkrijgbaar in Café De Florence, Jeugddienst Harelbeke, Pizza Grill Kebab, De Trukendoos in Stasegem en bij alle medewerkers. Aan de deur betaal je 10 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier