Sofie Defever: “Het buitenzwembad in Oostende mag niet verdwijnen”

Sofie Defever wil het buitenzwembad behouden. © GLO
Gillian Lowyck

Sofie Defever uit Oostende heeft een nieuwe Facebookpagina opgericht: ‘Buitenzwembad Oostende mag niet verdwijnen’. Vandaag kan je – wel enkel in de zomer – nog altijd naar het buitenzwembad in afwachting van het nieuwe zwembad op de Nieuwpoortstesteenweg. Maar daar is geen plaats voor een buitenzwembad. “Erg jammer”, vindt Sofie.

Het stedelijk zwembad aan de Koninginnelaan heeft al sinds 1978 – het jaar dat het gebouw klaar was – een buitenzwembad. Het bad ligt op een exclusieve locatie achter de Koninklijke Gaanderijen. Het buitenzwembad is het overgrote deel van het jaar gesloten, enkel in juli en augustus kan je er gaan zwemmen.

Leerkracht Sofie Defever – die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen actief was bij Oostende Koningin, maar vandaag niet meer actief met politiek bezig is – gaat zelf drie tot vier keer per week zwemmen. “En mijn zeven kinderen spelen allemaal waterpolo”, lacht ze. “Ik kom dus héél vaak in het Oostendse zwembad.”

Sofie richtte onlangs de Facebookpagina ‘Buitenzwembad Oostende mag niet verdwijnen’ op, ondertussen al goed voor bijna vijfhonderd likes. Sommige posts werden al meer dan 290 keer gedeeld. “Ik vind het gewoon heel erg jammer dat dit moet verdwijnen”, reageert Sofie. “Dit buitenzwembad heeft een unieke locatie, vlakbij zee en aan de Gaanderijen.”

Natuurvijver

Daarom lanceert Sofie een opmerkelijk voorstel. “In Ede in Nederlands is er een ‘natuurgefilterd’ zwembad. Dat is een soort ecologische natuurvijver. Er wordt geen chloor aan het water toegevoegd en er zwemmen vissen in het water, er zijn planten aanwezig… Je ogen prikken niet en je haar verkleurt niet door het chloor! En in de herfst en in de winter is zo’n zwemvijver heel mooi. In de zomer ook natuurlijk; het is niet blauw zoals je gewoon bent van een zwembad, maar donker. Het gaat heel mooi op in de omgeving.”

Het nieuwe zwembad aan de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg is momenteel in volle opbouw. Het zwembad daar zou volgend jaar klaar moeten zijn. Daar is er geen buitenzwembad voorzien, enkel twee hottubs en een whirlpool. “Dat is toch jammer”, vindt Sofie. “Elke Oostendse partij heeft ooit, op een of andere manier, wel eens een voorstel gedaan voor een buitenzwembad. Het komt er gewoon op aan om het te doen.”

Gevaarlijk

“Als tegenreactie hoor ik wel eens dat de zee vlakbij is en dat je toch daar kan gaan zwemmen”, zegt Sofie. “Maar dat is toch echt niet hetzelfde? De zee is niet altijd even veilig – ronduit gevaarlijk soms – en het is ook niet iedereen gegeven om er te zwemmen. Ons buitenzwembad is een gezellige, warme omgeving die daarbovenop nog eens uniek is aan onze kust.”

Het huidige zwembad is echt tot op de draad versleten. De kosten zijn nu al torenhoog – schepen Björn Anseeuw

Volgens Sofie moet het mogelijk zijn om het huidige buitenzwembad, ook na een mogelijke afbraak van het zwembad, te behouden en om te vormen tot een natuurbad. “Het ecologische aspect hiervan past ook volledig in de tijdsgeest”, zegt ze. “Daarnaast heb je ook minder werk aan een dergelijk zwembad, ook doordat je geen chemische producten en zo nodig hebt. En het is ook heel veilig voor gezinnen met kinderen. Ik zou het fantastisch vinden mocht dit er komen.”

Getijdenzwembad?

Vorig jaar lanceerde Groen – toen nog als oppositiepartij – het voorstel om een zogenaamd getijden- of zeezwembad in Oostende te maken, vlakbij het huidige zwembad. Een zeezwembad gaat mee met de getijden, wordt gevuld bij hoog water maar blijft wel ook als het water zich terugtrekt. Dat idee werd door de vorige bestuursploeg afgestoten wegens te duur. Maar is het nu Groen mee bestuurt wel aan de orde? “Op zich blijven we dit met Groen een interessant idee vinden omdat je zo een buitenzwembad in Oostende blijft behouden”, zegt Wouter De Vriendt, vandaag gemeenteraadsvoorzitter. “Maar het getijdenzwembad staat niet in het bestuursakkoord. De tijd was er niet rijp voor. Misschien duikt het nog op in de toekomst. Want wat niet is, kan nog komen.”

Bevoegd schepen Björn Anseeuw (N-VA) is alvast duidelijk: er komt géén buitenzwembad meer in Oostende. “Toen men de plannen van het nieuwe zwembad heeft gemaakt, is er daar geen buitenzwembad bij voorzien want er is niet genoeg ruimte”, zegt hij. “Dat is een beslissing van het vorige bestuur.”

Water

Wat er met de huidige site van het zwembad gaat gebeuren, staat vandaag nog niet vast. De vorige meerderheid hield het op een park, Groen ijverde voor het ombouwen van het zwembad naar een stadshal… Voorstellen genoeg. “Sowieso staat er in ons bestuursakkoord dat we onderzoeken wat er in de plaats komt”, zegt de schepen. “Of we het gebouw op een of andere manier kunnen behouden of niet, of er een park komt in de plaats… Al die opties liggen nog open. Het huidige buitenzwembad zal er alvast niet blijven. Dat is allemaal niet zo evident. Er moeten tal van faciliteiten aanwezig zijn: technische installaties, douches… Stel dat er een park komt, dan sluit ik niet uit dat er daar ook wel iets van water aanwezig zal zijn.”

Het getijdenbad in Saint-Malo.
Het getijdenbad in Saint-Malo.© GF

“Trouwens, je moet het je vandaag eens inbeelden”, gaat Björn Anseeuw verder. “Zou je vandaag op zo’n toplocatie een buitenzwembad aanleggen? Los van hoeveel geld zoiets kost, zou je dat toch niet doen in de nabijheid van een monument?”

Dichtgeknepen billen

Is een buitenzwembad op een andere locatie in Oostende een mogelijkheid? “Nee, dat is niet aan de orde. Het gaat niet alleen over genoeg vierkante meters vinden, maar ook over de locatie: je kan zo’n zwembad moeilijk in een uithoek van de stad steken. En daarnaast is het ook hetzelfde verhaal als bij het huidige zwembad, je moet heel wat technische installaties voorzien en zo.”

Het ziet er dus naar uit dat het deze zomer mogelijk een van laatste keren is dat je in het huidige buitenzwembad zal kunnen zwemmen. Het huidige zwembad blijft open tot het nieuwe afgewerkt is. “En daar zitten we met dichtgeknepen billen”, bekent Björn Anseeuw. “Het huidige zwembad is echt tot op de draad versleten. De kosten voor de herstellingswerken zijn nu al torenhoog. Hopelijk lukt het dus om het zwembad open te houden zolang het nog nodig is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier