Sociale organisaties bundelen krachten rond vernieuwend project voor Kortrijkse jongeren

De cheque van 20.000 euro werd woensdagavond overhandigd. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Woensdag werd de Grote Prijs Kortrijk Leie uitgereikt door Lions Club Kortrijk Leie. Het gaat om 20.000 euro voor een gezamenlijk project: een inloophuis voor jongeren waarin ook aandacht is voor jongeren die op de wachtlijst staan.

Lions Club Kortrijk Leie organiseert sinds 2003 een tweejaarlijkse wedstrijd ter ondersteuning van lokale sociale initiatieven: een bedrag wordt toegekend als steun en aanmoediging aan een waardevol project. Deze editie van de Prijs Kortrijk Leie focust zich op het thema ‘Jong volwassen, nu al out?’ en wil organisaties aansporen zich het lot aan te trekken van jongeren die pas de minderjarigheid (en de sociale instelling) voorbij zijn maar nog niet sterk genoeg zijn om op eigen benen te staan.

Uit de verschillende projecten werden er dit keer uiteindelijk twee gekozen. ‘Niet wachten maar betrachten: perspectief bieden aan jongeren op een lange wachtlijst’. De initiatiefnemers zijn vzw Oranjehuis, vzw Begeleidingscentrum Bethanie en vzw Centrum Jongeren- en Gezinsbegeleiding. “We vertrokken van de vaststelling dat vele jongeren wachten op een begeleiding om alleen te wonen. Dat maakt dat de kwetsbare jongeren afhaken op een cruciaal moment in hun ontwikkeling”, duidt commissievoorzitter Baudouin Moerman.

“Beide projecten zijn waardevol en complementair” – juryvoorzitter Paul Lodewyck

Het tweede gekozen project is een ‘Laagdrempelig inloophuis voor jongeren in Kortrijk’. De initiatiefnemers zijn CAW Zuid-West-Vlaanderen, vzw AjKo, vzw Oranjehuis, CGG Mandel en Leie, Netwerk zorgaanbod en netwerkcoördinator GGZ, Buurt OCMW Kortrijk en Jonk, het project rond jeugdwerkloosheid van VDAB. Dit project focust op een inloophuis waar jongeren tussen 12 en 25 terecht kunnen voor ontmoeting, activiteiten, informatie en begeleiding. “Beide projecten werden zo waardevol en complementair bevonden dat we aan de initiatiefnemers voorstelden een gezamenlijk projectvoorstel uit te werken voor een inloophuis waarin tevens ruime aandacht wordt gegeven aan jongeren die op de wachtlijst staan“, aldus juryvoorzitter Paul Lodewyck.

Alle kansen geven

In het gezamenlijk project krijgt ‘Niet wachten maar betrachten’ een plaats binnen het ‘Inloophuis’. De contacten met de jongeren hebben plaats in het inloophuis, zodat ze meteen kennis maken met het huis én met de organisaties en de hulpverleningsmogelijkheden die betrokken zijn. Het inloophuis komt in de Veldstraat.

Het gezamenlijk project kreeg 20.000 euro ter ondersteuning ter ondersteuning. “Die wordt aangewend om één jaar een begeleider acht uur per week op het project te zetten, de inrichting van het huis met onder andere gespreksruimtes, en extra vorming aan de medewerkers van dit project. Op die manier kunnen we de jongeren alle kansen geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier