Snelwegparking Jabbeke mogelijk ‘s nachts weer open voor truckchauffeurs

© Foto Belga
Redactie KW

Al zullen die enkel kunnen oprijden om er te tanken. “Lang of zelfs kort parkeren zal hier ‘s nachts nóóit meer mogelijk zijn”, aldus de burgemeester.

Zullen truckchauffeurs de snelwegparking in Jabbeke binnenkort weer ‘s nachts kunnen oprijden? Dat beslist burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) vandaag. “Het Vlaams Gewest beloofde werken en die zouden nu klaar zijn”, zegt hij. “Maar ik wil dat eerst met mijn eigen ogen zien. Pas als ik vind dat er voldoende gebeurd is, zal ik mijn politiebesluit herschrijven. Maar laat mij dit wel heel duidelijk stellen: overnachten op de snelwegparking in Jabbeke zal voor vrachtwagenchauffeurs nooit meer mogelijk zijn. Wat dat betreft blijft de parking definitief dicht.”

De burgemeester besliste ongeveer anderhalve maand geleden om de snelwegparking te sluiten. Hij deed dat nadat in Jabbeke verschillende incidenten met transmigranten genoteerd werden. Zij hielden zich in de omgeving van de parking schuil in de hoop er ‘s nachts op een vrachtwagen te geraken die richting het Verenigd Koninkrijk trok.

Als ik vind dat er onvoldoende maatregelen genomen werden, blijft de parking dicht

Zowel het Vlaams Gewest als de transportfederatie was niet bepaald tevreden met de beslissing. Maar de burgemeester hield het been stijf en schermde met de veiligheid van zijn inwoners. Ondertussen wil hij zijn goeie wil tonen, maar de transportfederatie moet nog niet onmiddellijk een gat in de lucht springen. Want als vrachtwagens de snelwegparking in de toekomst opnieuw op zullen mogen zal dat enkel en alleen om te tanken zijn. “Er zijn slagbomen geïnstalleerd en er zou signalisatie aangebracht zijn”, aldus burgemeester Vanhessche. “Op die manier zullen vrachtwagens de parking op kunnen rijden om aan het tankstation te tanken. Wie dat wenst, kan tijdens het tanken een hapje of een drankje in de winkel halen.”

Truckers zullen enkel kunnen tanken

Al zal dat ook letterlijk “tijdens” het tanken moeten gebeuren. Want de vraag om kortparkeren op de snelwegparking toe te laten veegde de burgemeester resoluut van tafel. “Dat valt simpelweg niet te controleren. Wie gaat nagaan hoe lang een bepaalde vrachtwagen al op de parking staat? Dat zou volgens mij enkel opnieuw voor problemen zorgen. Het is dus heel simpel: als de aanpassingen mij bevallen, zullen truckers in Jabbeke kunnen tanken. Maar van zodra dat gebeurd is, moeten ze opnieuw doorrijden.” Dat laatste zal voor personenwagens wel anders liggen. Die zullen wel voor een langere periode op de snelwegparking kunnen blijven. Zij vormen dan ook niet bepaald een interessant doelwit voor transmigranten en smokkelaars.

Burgemeester Daniël Vanhessche benadrukt echter dat de mogelijke heropening nog niet officieel beslist is. “Ik ga morgen (vandaag, red.) ter plaatse een kijkje nemen. Pas als ik overtuigd ben, zal ik de nodige zaken veranderen aan mijn besluit. En noteer maar: als ik vind dat er onvoldoende maatregelen genomen werden, blijft de parking dicht. Meer nog, dan zal ik zelfs overwegen om ze ook overdag te sluiten. Men moet nu écht tonen dat het iedereen menens is.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier