Slagerij Herbert uit Tielt sluit na 39 jaar de deuren

Nadine Vanthuyne en Herbert Vanhaelewijn zijn nog steeds op zoek naar een overnemer voor hun mooie zaak. © KeMa
Redactie KW

Dankzij de succesvolle tandem Herbert Vanhaelewijn en echtgenote Nadine Vanthuyne is Slagerij Herbert al 39 jaar een succesverhaal. Na 5 jaar in Brugge en daarna 34 jaar in de Bedevaartstraat in Tielt trekken Herbert en Nadine eind maart de deur van de slagerij definitief achter zich dicht.

Herbert Vanhaelewijn (62) is gehuwd met Nadine Vanthuyne (61). Ze hebben twee kinderen Bart (35), die gehuwd is met Lise Van der Haegen, en Joke (31) en twee kleinkinderen Kato (4) en Bent (2).

Na 39 jaar houden jullie het straks voor bekeken. Hoe blikken jullie terug op die periode?

“We kijken met enorm veel voldoening terug. We hebben hier altijd graag gewoond en werden van in het begin aanvaard. Toen we hier kwamen, stond de zaak al twee jaar leeg. De vorige eigenaars hadden het ook geprobeerd, maar door allerlei omstandigheden is het niet gelukt. Wij hadden natuurlijk al ervaring toen we hier toekwamen want we waren daarvoor al vijf jaar in Brugge actief. De opstart verliep heel vlot en we hebben in die periode altijd goed verkocht.

Wat deed jullie na vijf jaar beslissen om Brugge in te ruilen voor Tielt?

“Het pand in Brugge bevond zich niet ver van de Grote Markt, maar het moest vernieuwd worden en we konden het niet kopen. Een leverancier wees ons op het pand in Tielt en we zagen meteen dat het veel potentieel had.”

Na de schandalen is er weer meer vertrouwen in de kleine ambachtelijke slagerijen die nog veel producten zelf maken

Hoe ziet een doorsnee werkdag van een slager eruit?

“De dag begint voor ons rond zes uur en we vullen eerst de toonbank aan. Rond zeven uur gaat de winkel open. Mijn vrouw doet vooral de winkel en ik hou me bezig met het maken van onder meer het gehakt, de preparé of de bereidingen. Als het nodig is, help ik tussendoor mee in de winkel. In de namiddag wordt er dan charcuterie gemaakt. ‘s Avonds wordt de toonbank weer geledigd en gaat alles in de dieptekoeler, die op nul graden draait.”

Zijn er nadelen aan het beroep?

“Er bestaat geen enkel beroep zonder nadelen. Maar ik vind het een mooie stiel en heb het altijd graag gedaan. Het grote voordeel is dat we opstaan en meteen kunnen beginnen werken, zonder ons eerst te moeten verplaatsen.”

Wat deed jullie beslissen om straks te stoppen?

We zijn het zeker nog niet beu, maar het begint fysiek allemaal wat veel te worden. Ik heb rugproblemen en mijn vrouw moet geopereerd worden aan haar schouder. We willen het met zijn tweeën graag voortdoen, maar het begint lastig te worden.”

Wat ga je eind maart het meest missen als de slagerij sluit?

“Vooral het contact met de klanten. Wij kennen de meeste klanten en knopen daardoor gemakkelijk een gesprekje aan. Velen lieten ons al weten dat zij dat ook gaan missen.”

Uit de oude doos: de voorgevel van de slagerij zag er zo uit in 1985.
Uit de oude doos: de voorgevel van de slagerij zag er zo uit in 1985.© Repro KeMa

Hoever staan jullie met de zoektocht naar een overnemer?

“Op dit moment is er nog geen opvolger voor de zaak. Ik heb het vorig jaar al aan onze leveranciers gezegd en ook via andere kanalen bekendgemaakt dat de zaak te koop staat, maar zonder resultaat.”

Dreigen slagers een uitstervend ras te worden?

“Jammer genoeg is het zo dat er steeds minder zijn. Als voorzitter van de slagersbond van Tielt weet ik dat er de laatste drie jaar drie nieuwe slagers begonnen zijn en ze stellen het vrij goed. Na de vleesschandalen van de voorbije jaren hebben de mensen weer meer vertrouwen in de kleine ambachtelijke slagerijen die veel producten zelf maken. Je moet je als slager onderscheiden met producten die je in de supermarkten niet terugvindt. Wij maken bijvoorbeeld onze droge worsten, paté en kippenwit zelf en daarom komen de mensen naar hier.”

Tijdens de schoolvakanties zullen we op onze kleinkinderen passen, we fietsen graag en we hebben een appartement in Nieuwpoort dus we zullen ons niet vervelen

Nam het aantal klanten af door de vele supermarkten in de buurt?

“Ik ben blij dat ze er zijn. De Okay was drie maanden gesloten en we hebben in die periode minder verkocht. De supermarkten hebben geen eigen slagerij, dus doen de mensen daar hun algemene inkopen, maar komen ze hun vers vlees bij ons halen.”

Is er een anekdote die altijd zal bijblijven?

“Ooit stopte een man met een grote pot verf vanachter op zijn brommer. Toen hij de zaak binnen kwam, viel de brommer om en knal de verfpot open. Heel ons trottoir zat onder de witte verf! Achteraf konden we er om lachen, maar op het moment zelf was het toch anders.”

Wat met de vrijgekomen tijd? Dreigt het spreekwoordelijke zwarte gat?

“Ik vermoed van niet. Ik ben al 32 jaar actief in het bestuur van de slagersbond van Tielt en ben al vier jaar voorzitter. Ze vroegen me of ik voorzitter wil blijven en aangezien ik ook secretaris ben van het provinciaal verbond van de West-Vlaamse beenhouwers heb ik toegezegd. Ik denk niet dat we ons zullen vervelen. Tijdens de schoolvakanties zullen we op onze kleinkinderen passen, we fietsen graag en we hebben een appartement in Nieuwpoort dus we zullen ons niet vervelen.”

Nog een laatste woord?

“We willen onze klanten bedanken voor het jarenlange vertrouwen die ze in ons hadden en wensen ze het allerbeste. We kijken er zeker en vast positief op terug.”

(Kenny Martens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier