Slachtoffer van zinloos geweld in Brugse Kuipersstraat: “Ze bleven maar schoppen en slaan…”

Alexe werd na de aanval opgenomen in het AZ Sint-Jan. © Repro PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Een bont en blauw gezicht en drie gebroken tanden. Die verwondingen liep de Brugse Alexe Van Bosstraeten (20) op toen ze wilde tussenkomen bij een ruzie in de Kuipersstraat. De dader moest zich verantwoorden voor de rechtbank, maar hij stuurde zijn kat. De man liep eerder al een celstraf met uitstel op.

De Brugse uitgaansbuurt blijft nog altijd niet gespaard van zinloos geweld. Dat ondervond Alexe Van Bosstraeten, een twintigjarige Brugse kapster, aan den lijve toen ze op 7 januari 2018 om 6 uur ‘s ochtends stilaan naar huis wilde gaan na een nachtje stappen samen met haar vrienden.

“We stonden bij de nachtwinkel op de hoek van de Kuipersstraat, waar we nog iets hadden gekocht om te eten. Er was quasi niets meer open en ik zou huiswaarts keren”, begint Alexe haar verhaal. “Plots zag ik hoe drie gasten aan het vechten waren ter hoogte van de fietsstallingen bij de Biekorf. Normaal gezien zou ik daar niet tussen komen, maar ik zag hoe één jongen al op de grond lag terwijl de twee anderen maar bleven op hem schoppen en slaan. Ik kende die jongen vaag. Stop daarmee, riep ik luid. Al toen ik daar liep en begon te roepen, besefte ik dat dat misschien toch niet zo verstandig was… En dat bleek dus ook zo te zijn. Eén van die gasten draaide zich om, liep naar me toe en gaf me een keiharde vuistslag recht in het gezicht. Ik weet niet of het door drugs kwam, maar die gasten waren alleszins razend, gewoonweg uitzinnig.”

Nu Alexe de kans krijgt om de film van die nacht nog eens helemaal af te spelen, beseft ze dat de kiem van het incident eigenlijk op het Kraanplein lag, in het populaire danscafé Suite 17. “Daar zag ik dat ze al wat aan het titsen waren. Er hing duidelijk spanning in de lucht. Nadien ging Bernt, de jongen die later aangevallen werd, naar de Club D. in de Kuipersstraat en daar bouwde de spanning zich blijkbaar voort op.”

Na de opmerkelijke tussenkomst van Alexe en de vuistslag die ze incasseerde, namen de twee geweldenaars vlug de benen. Ze liepen weg in de richting van de Markt. “Een van mijn vrienden had hen achtervolgd en gelukkig kwam er al snel politie ter plaatse. Een vriend maakte de agenten zo vlug mogelijk duidelijk dat die twee verantwoordelijk waren voor de vechtpartij. Het duo werd staande gehouden en meegenomen voor verhoor. Later hoorde ik dat Samuel T. vrij snel de slagen en verwondingen ten aanzien van Bernt bekende, maar niet dat hij mij een vuistslag had toegediend”, verduidelijkt Alexe. “De jongen voor wie ik tussenbeide was gekomen, vond het aanvankelijk echter niet nodig om dit aan te geven bij de politie.”

Dure operaties

Kort na het incident werd Alexe met een ziekenwagen naar het AZ Sint-Jan gevoerd, waarbij een vriend haar vergezelde. Daar werden haar verwondingen goed duidelijk. Alexe had heel wat blauwe plekken, kneuzingen en zwellingen in het gezicht en was drie tanden kwijt. “We zijn intussen al een jaar verder, maar ik heb toch ernstige schade opgelopen. Uiteraard zal ik een schadevergoeding vorderen. Ik werk in een kapsalon en door die zware verwondingen in mijn gezicht kon ik daar enkele weken niet werken. Met zo’n gezwollen gezicht en enkele tanden kwijt, kon ik absoluut niet onder de mensen komen. Die hersteloperaties aan mijn tanden kosten bovendien een pak geld.”

Door de zware verwondingen in mijn gezicht kon ik enkele weken niet werken

Alexe en haar vrienden gaan geregeld ook uit in Antwerpen en Brussel, en ze is dus wel iets gewoon. Toch merkt ze ook in Brugge een wijzigende mentaliteit. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de jongste twee à drie jaar de spanning, het geweld en de aanwezigheid van drugs ook in Brugge sterk is toegenomen.”

Alexe hield aan haar tussenkomst blauwe plekken, kneuzingen en drie gebroken tanden op. Ze moest zelfs met de ziekenwagen naar het AZ Sint-Jan gebracht worden.
Alexe hield aan haar tussenkomst blauwe plekken, kneuzingen en drie gebroken tanden op. Ze moest zelfs met de ziekenwagen naar het AZ Sint-Jan gebracht worden.© Repro PDV

Een stelling die we voorlegden aan Lien Depoorter van de Brugse politie. “We zijn nog volop bezig met het verzamelen van de criminaliteitscijfers van 2018”, reageert zij. “Daarin krijgen we ook zicht op de zogenoemde weekendoverlast, die al dan niet gepaard gaat met vechtpartijen in de uitgaansbuurt. In 2017 was er alvast een daling van 2 procent. Wat 2018 betreft, is het dus nog even wachten op objectieve cijfers. Sowieso is weekendoverlast nog altijd een prioriteit. We treden daadkrachtig op bij dergelijke incidenten en werken samen met de stad en de cafés aan een positief uitgaansklimaat.”

Niet opgedaagd

Alexe is vol lof over de politie. “Een pluim voor hoe ze mij hebben opgevangen en het onderzoek hebben gevoerd. Maar wat het gerecht betreft… Dat duurt allemaal wel erg lang, hé. Vorige week donderdag ging de zitting plaatsvinden, meer dan een jaar na de feiten. Nadat we daar mee dan twee uur hadden zitten wachten, bleek dat de zaak werd uitgesteld omdat niet alle betrokkenen aanwezig waren…”

Alexe Van Bosstraeten in de Kuipersstraat, waar ze aangevallen werd.
Alexe Van Bosstraeten in de Kuipersstraat, waar ze aangevallen werd.© Davy Coghe

Jetze Landuyt, de raadsman van Alexe, verduidelijkt: “De eerste beklaagde, Samuel T., die de vuistslag aan mijn cliënte heeft toegediend, werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar cel met uitstel en kwam niet opdagen. Hij stuurde zelfs geen advocaat. In extremis daagde wel een raadsman op voor Mahmoud M, de andere dader, en die wilde meer tijd om het dossier te bestuderen.”


Zowel Mahmoud M. als Samuel T. wordt slagen en verwonden ten laste gelegd. M. riskeert zes maanden gevangenisstraf.

Samuel T. kan tot twee jaar krijgen, maar hij heeft daarnaast ook nog een gevangenis met uitstel boven het hoofd hangen die kan herroepen worden. De zaak wordt hervat op donderdag 4 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier