Slachthuis dient klacht in tegen activisten

De politie is massaal ter plaatse. © WM
Redactie KW

Het Tieltse Exportslachthuis Debra Meat zal klacht indienen tegen de dierenrechtenactivisten die het slachthuis binnendrongen. Een zeventigtal leden van de Franse organisatie 269 Libération Animale en de Belgische organisatie Bite Back ging ervandoor met een varken.

Op donderdag 5 juli drongen omstreeks 4.30 uur dierenrechtenactivisten het Tieltse slachthuis binnen, waarna ze eerst een varken ‘bevrijdden’ om zich nadien vast te ketenen. De politie moest ter plaatse komen om iedereen los te maken en mee te nemen voor verhoor. “De actievoerders riskeren verschillende aanklachten, waaronder diefstal met braak en eventuele bendevorming“, aldus de politie.

“De groep toonde geen respect voor de regels rond dierenwelzijn en voedselveiligheid” – Thomas De Roover De Brauwer (CEO Debra Meat)

FEBEV, de beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen, is niet te spreken over de actie van dierenactivisten “Het is schokkend dat een belangengroep onder het mom van dierenwelzijn een slachthuis op zeer hardhandige manier kan binnenvallen en daarbij enkele dieren onnodige stress en verwondingen toebrengt”, zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV. “Dit soort acties heeft niets met dierenwelzijn of activisme te maken en moet sterk veroordeeld worden.” Ook Ben Weyts, minister van Dierenwelzijn, reageert verontwaardigd. “Wij gaan ervan uit dat het parket zal vervolgen”, aldus de minister. “Wij hebben ook een pv opgesteld en voegen dat toe aan het dossier van het parket. Het gaat er ver over wanneer men uit het diepe Frankrijk overkomt om dierenmishandeling aan te klagen en vervolgens zichzelf bezondigt aan dierenmishandeling.”

Modelslachthuis

Na Ben Weyts besliste ook het Tieltse slachthuis om klacht in te dienen. “De manier waarop in ons slachthuis werd binnengedrongen, is onaanvaardbaar”, klinkt het. “We respecteren de maatschappelijke rol van dierenrechtenorganisaties, maar willen geen pion zijn in hun strijd tegen vleesconsumptie. De actiegroep toonde geen respect voor de regels rond dierenwelzijn en voedselveiligheid op ons bedrijfsterrein en daar willen we ons niet zomaar bij neerleggen.”

“Onze werknemers zijn heel hard geschrokken van dit voorval”, had zaakvoerder Thomas De Roover De Brauwer meteen na de inval al laten weten. “Zo’n tien actievoerders zijn op een varken afgestormd en hebben het dier hardhandig over het hok getild. Dat doe je niet met een mestvarken. Die dieren zijn enorm stressgevoelig en kunnen daaraan bezwijken.” Het Tieltse slachthuis kwam eerder al in opspraak nadat Animal Rights undercover beelden had verspreid. “Maar nu doen we als bedrijf ons uiterste best om een modelslachthuis te zijn. Transparantie staat bij ons centraal. Iedereen kan een kijkje komen nemen, als dat maar op een serene en respectvolle manier gebeurt.”

(KPL)

“Charlotte stelt het goed”

Het varken dat ‘bevrijd’ werd door de dierenrechtenactivisten kreeg de naam Charlotte. Zij bekomt momenteel in een asiel van de Franse organisatie. “Ze stelt het goed”, laat 269 Libération Animale weten op haar Facebookpagina. “Al onze gedachten gaan nu uit naar de andere dieren die als slachtoffers zijn achtergelaten in het slachthuis.” Volgens Thomas De Roover De Brauwer raakte het varken gewond en gestresseerd tijdens de ‘bevrijding’. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts sprak zelfs van dierenmishandeling. Dat wordt door de Franse activisten tegengesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier