Site Douterloigne in Anzegem maakt plaats voor huizen, bedrijfsruimte en natuur

Jeremie Vaneechout aan de site van NV Douterloigne. © HDV
Redactie KW

De site Douterloigne, het bedrijf dat betonnen elementen maakte, wordt omgetoverd tot woongebied, bedrijfsruimte en natuur. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) van de site ligt ter inzage in het gemeentehuis. Inwoners kunnen op het ontwerp, dat al in december door de gemeenteraad werd goedgekeurd, inkijken en daarop bemerkingen geven, verbeteringen of bezwaarschriften indienen tot begin april.

De site Douterloigne ligt er wat verlaten bij sinds het bedrijf zijn productie daar heeft stopgezet. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis op de wijk Heirweg in Anzegem. Het terrein van vijf hectare diende al sinds 1986 voor de vervaardiging van betonproducten, zoals betonblokken. De site werd opgekocht door de Intercommunale Leiedal. Die zal in opdracht van gemeente Anzegem geconverteerd worden.

De huizen zullen komen langs een rustige en verkeersluwe straat

Betaalbaar

De bedrijfssite zal nu in derden opgedeeld worden. Eén derde zal gebruikt worden als woonomgeving, waar een dertigtal huizen zullen gebouwd worden. “Kleinschaligheid, duurzaamheid en betaalbaarheid staan centraal”, stelt schepen van Ruimtelijke Ordening Jeremie Vaneeckhout (Inzet), “De huizen zullen komen langs een rustige en verkeersluwe straat. Die huizen zullen ook een nieuwe adem betekenen voor de lokale scholen. Zo kunnen we een voldoende instroom garanderen.”

We zullen nog een meter grond moeten afgraven waarin betonresten zitten

Een ander derde zal gaan naar bedrijfsruimte voor zelfstandige, kleine bedrijfjes en ondernemers, zoals schrijnwerkers maar ook slagers. “Op die manier kunnen de kmo’ers dicht bij hun werk wonen. Er is nu al veel interesse in de vrijgekomen ruimtes”, laat de schepen weten.

Groen -en parkzone

Het laatste deel, goed voor anderhalve hectare, wordt terug aan de natuur gegeven. Er komt een groen- en parkzone met speeltoestellen voor kinderen. Er komen niet alleen toestellen voor jongere kinderen maar ook avontuurlijke spelen voor oudere kinderen, aangevuld met een bosgebied. “De site staat bekend als een milieubelastende site. We zullen waarschijnlijk onder het asfalt nog een meter grond moeten afgraven waarin betonresten zitten. Maar nu kunnen we een deel teruggeven aan de natuur. Het is een betere combinatie om wonen en werken te combineren”, legt schepen Vaneeckhout uit.

Het ontwerp is nog in te kijken in het gemeentehuis tot 5 april 2019. De dienst Milieueffectrapportagebeheer heeft in 2017 beslist dat de opmaak van een milieueffectenrapport niet nodig was. (XC)

Het ontwerp is ook online in te kijken op: https://rup.leiedal.be/anzegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier