Sint-Stefanuskerk in Dentergem krijgt restauratiepremie van ruim 600.000 euro voor interieur

Burgemeester Koenraad Degroote en pastoor Hendrik De Leersnijder. (GF)
Redactie KW

De Sint-Stefanuskerk in het centrum van Dentergem krijgt een restauratiepremie van 606.639,14 euro van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA).

“Tijdens een vijfde en meteen laatste restauratiefase wordt het interieur van de kerk hersteld. De muren en gewelven zijn erg beschadigd en vervuild door vocht en zoutuitbloeiingen. De buitengevels, daken en de glasramen zijn in vorige restauratiefasen gerestaureerd. Na de interieurrestauratie zal de volledige kerk opgeknapt zijn. Ze blijft nadien in gebruik voor erediensten“, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stefanuskerk is gebouwd in 1855-1856. De Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison zorgde voor het ontwerp. Van de voorgaande kerk die op dezelfde plek stond, bleef enkel de toren uit 1613 bewaard. Enkele kerkmeubels van de oude kerk zijn bewaard, zoals de doopvont en enkele schilderijen. De 42 vensterramen met gotisch kroonwerk zijn allemaal verschillend versierd. Het orgel in de kerk is in 1913 gemaakt door de broers Vereecken uit Gijzegem. De kerk, samen met het meubilair en het orgel, is in 2000 beschermd als monument.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier