Sint-Elooisgilde Sint-Jan Wingene zet dekens Ruth en Kathleen in de kijker

Op de foto zien we de bestuursleden Luc Vandaele, Ann Seynaeve, Marieke 't Kindt, Luc Lambert, Geert Lanckriet, Dirk Wambeke, Antoine Dedeyne en Simon Wambeke. Walter 't Kindt was verontschuldigd. Vooraan op de foto zitten de dekens Ruth Bernaert (links) en Katleen Vander Meulen. (Foto KDV)
Redactie KW

Het bestuur van de Sint-Elooisgilde van Sint-Jan in Wingene kijkt enthousiast uit naar het jaarlijkse looifeest dat plaatsvindt op zaterdag 15 december. Dekens Katleen Vander Meulen (45) en Ruth Bernaert (45) kozen ervoor om samen het feest te organiseren.

De Sint-Elooisgilde van Sint-Jan bestaat dit jaar 90 jaar. Daarom werd het bestuur recent gehuldigd op het gemeentehuis van Wingene. Bestuursleden Ann Seynaeve, Marieke ‘t Kindt, Luc Lambert, Geert Lanckriet, Dirk Wambeke, Antoine Dedeyne, Simon Wambeke en Walter ‘t Kindt beleven dit jaar dan ook een boerenjaar. Er vond al een kaarting plaats en ook tijdens de sinterklaasmarkt van Sint-Jan op 1 december zal de Sint-Elooisgilde aanwezig zijn.

Maar een nog groter feestje om naar uit te kijken, is uiteraard het jaarlijkse Sint-Elooisfeest, waarbij dit jaar dekens Katleen Vander Meulen (45) en Ruth Bernaert (45) centraal staan.

Door broer aangeduid

Katleen woont samen met haar nog studerende zonen Tiemen en Lennert Deriemaecker in de Heilig Sacramentstraat in het centrum van Wingene. Ze groeide echter op in het gehucht Poelvoorde, op de grens met Sint-Jan. “Ondanks het feit dat ik school liep in de centrumschool van Wingene heb ik altijd een connectie gehad met Sint-Jan“, legt Katleen uit. “Ik vier al enkele jaren graag mee met het Sint-Elooisfeest op Sint-Jan. Het was dan ook mijn broer Koen die me vorig jaar als deken aanduidde voor 2018.”

Ruth kwam dan weer eerder toevallig in Wingene terecht. “Ik ben eigenlijk van Middelkerke afkomstig, maar samen met mijn man Benjamin Laga ging ik op zoek naar een voor onze jobs centraal gelegen woonplaats”, vertelt ze. De Rakestraat in Wingene bleek 15 jaar geleden een ideale thuis voor Pauline (16), Félix (13) en Rémi (8). De kinderen volgden hun lagere school in de basisschool van Sint-Jan, waar Rémi nog altijd les volgt.

Oudercomité

Ruth viert al een goeie acht jaar mee met het looifeest op Sint-Jan: “Ik kwam er terecht via de bestuursleden. Het was deken Sabrina Hellebuyck die mij verkoos tot deken voor 2018. Mijn man is nog voorzitter geweest van het oudercomité van Sint-Jan en Sabrina was daar destijds ook lid van”, legt Ruth uit.

Het Sint-Elooisfeest van Sint-Jan begint altijd ‘s morgens om 8 uur bij de dekens thuis. Hoewel Ruth en Katleen elkaar helemaal niet kenden, klikte het meteen tijdens de eerste ontmoetingen naar de aanloop van het feest. “Daarom kozen we ervoor om het feest samen te organiseren bij mij thuis in de Heilig Sacramentstraat in Wingene”, geeft Katleen mee.

Disco Ronny

Om 10 uur worden alle leden en deelnemers van het feest verwacht in de kerk van Sint-Jan voor de jaarlijkse eucharistieviering om dan aansluitend de twee cafés van Sint-Jan een bezoekje te brengen. Om 13 uur vindt het jaarlijkse feestmaal plaats in zaal De Verrekijker in Wingene. In de loop van de namiddag worden de nieuwe dekens aangeduid.

Om 20.30 uur is er nog een reuzetombola met aansluitend gratis bal met Disco Ronny. Wie nog geen bezoekje aan huis kreeg van Ruth of Katleen om ook te kunnen deelnemen, kan ook nog contact opnemen op 0475 384 347 om een kaart te kopen.

Katleen Vander Meulen (links) en Ruth Bernaert. (Foto KDV)
Katleen Vander Meulen (links) en Ruth Bernaert. (Foto KDV)

Privé

Katleen Vander Meulen (45) groeide op in het gehucht Poelvoorde in Wingene, net op de grens met Sint-Jan. Ondertussen woont ze in de Heilig Sacramentstraat in Wingene. Ze is de trotse mama van Tiemen (21) en Lennert Deriemaecker (20).

Opleiding

Ze liep school in de centrumschool in Wingene en werkt 26 jaar bij nv Exportslachthuis in Tielt als bediende op de personeelsdienst.

Vrije tijd

In haar vrije tijd zet Katleen zich in als bestuurslid van KVLV Wingene en ze gaat ook graag iets eten of drinken met vriendinnen. In de zomermaanden haalt ze haar fiets van stal om een tochtje te maken met De Fietssterren.

Privé

Ruth Bernaert (45) is afkomstig van Middelkerke, maar in de zoektocht met echtgenoot Benjamin Laga naar een woning op ideale afstand van het werk, settelde ze zich in de Rakestraat in Wingene, op de grens met Sint-Jan. Het gezin telt drie kinderen: Pauline (16), Félix (13) en Rémi (8).

Opleiding

Ruth is kinesiste van opleiding, maar werkt sinds meerdere jaren als bediende bij Ablynx in Zwijnaarde, een bedrijf dat zich toelegt op klinische studies.

Vrije tijd

In haar vrije tijd houdt ze van tennis en paardrijden.

(Kim De Vos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier