Sint-Eloois-Vijve neemt afscheid van oudste huisje

Gaby Amez (derde van links) nam afscheid van zijn huisje. Eind juli wordt het gesloopt. © IDM
Redactie KW

Het was zondagvoormiddag druk in de Kronkelstraat in Sint-Eloois Vijve. Heel druk. Aanleiding was het afscheid van het huisje van Gaby Amez dat er ondertussen al bijna 150 jaar staat. Het oudste bewoonde huis van Sint-Eloois-Vijve wordt eind juli gesloopt.

Naast een ruime delegatie van het stadsbestuur zakten ook heel wat vrienden en sympathisanten af naar de Kronkelstraat. Gaby Amez was duidelijk tevreden dat er zoveel respons kwam op zijn uitnodiging. Burgemeester Kurt Vanryckeghem nam even het woord. “Wij zijn hier met een dubbel gevoel. Enerzijds zijn wij triest omdat wij getuige zijn van het feit dat Gaby zijn woning zal verlaten. Anderzijds blij dat wij samen mogen terug blikken op zoveel mooie momenten in de Kronkelstraat 65. Wij staan hier voor een pittoresk huisje dat gebouwd werd in 1868, dus bijna 150 jaar geleden, door een zekere Joseph Dewaegenaere.”

“Als wij ons even verdiepen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed dan lezen wij daar over dit huisje en ik citeer: ‘Dubbel huisje van drie traveeën met wit beschilderde, verankerde bakstenen gevel op blauw beschilderde plint en onder een licht overkragend zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Geprofileerde bakstenen gootlijst, licht getoogde openingen, beluikte vensters met bewaard houtwerk.’ De huidige bewoner staat niet op die inventaris. Hem beschrijven zou wellicht al een boek op zich zijn”, lachtte de burgemeester.

(IDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier