Sint-Eligiuskoor wuift trouw lid Frans Amez uit

Frans Amez en zijn echtgenote Julienne Baert werden bij het afscheid in de bloemetjes gezet. © IVD
Redactie KW

Na het optreden van het Sint-Eligiuskoor ter gelegenheid van ‘Warme Sint-Elooi’ vond als afsluiter de jaarlijkse barbecue plaats. Tijdens dit gezellig samenzijn werd afscheid genomen van Frans Amez, die ruim twintig jaar lid was van het koor.

“Het werd een afscheid met pijn in het hart, maar vooral uit praktische overwegingen”, geeft Frans Amez toe. “Een paar maanden geleden verhuisden wij immers naar een appartement in Desselgem en ik zag vooral de verplaatsingen naar de repetities niet meer zitten. De afgelopen 23 jaar miste ik nochtans amper een repetitie en nu zet ik er dus noodgedwongen een punt achter.”

Elke week beter

“Het was door dirigent Filip Raes dat ik lid werd van het koor. Hij wist dat ik behoorlijk kon zingen en hij had mij al verschillende keren gevraagd om naar het zangkoor te komen. Ik wachtte daar echter liever mee tot ik met pensioen ging. Zingen en zingen in een koor is echter een wereld van verschil, zeker omdat ik in het begin geen muzieknoten kon lezen. Dat ondervond ik al bij de eerste repetitie en ik kwam enigszins ontgoocheld thuis. Volgende keer beter hoopte ik, maar na die tweede repetitie zag ik het helemaal niet meer zitten. Zonder de steun van mijn vrouw was ik er wellicht zelfs mee gestopt en achteraf bekeken zou dat jammer geweest zijn. Week na week ging het immers beter en op de duur kon ik het koor niet meer missen. Tussen de oudste en de jongste leden was er een leeftijdsverschil van ruim vijftig jaar, maar dat speelde geen enkele rol. Wij vormden echt één kliek. Door de komst van enkele jongeren, die een muziekopleiding genoten hadden, werd het niveau van het koor de jongste jaren naar een hoger niveau getild. Als anciens moesten wij nu en dan dus eens een tandje bij steken, maar dat hadden wij er graag voor over.”

In de gevangenis

“Bij een afscheid hoort een terugblik en ik maakte niets dan mooie momenten mee binnen deze vriendengroep”, gaat Frans Amez verder. “Wij hadden ook verschillende prachtige optredens en als ik er toch enkele naar voren moet schuiven dan zeker onze twee optredens in de gevangenis van Brugge. Op uitnodiging van het Sint-Elooiskoor uit Kortrijk traden wij met nog acht andere koren op in de Kortrijkse stadsschouwburg en dat betekende een unieke ervaring. Ook met onze jongste kerstconcerten, waarbij wij ondermeer samenwerkten met de Koninklijke Fanfare Hoger Op, Per Tutti, Corner Five, De Duizendnootjes en I am Your Music scoorden wij erg hoog. Dat zijn stuk voor stuk momenten om te blijven koesteren.” (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier