Sint-Baafs-Vijve wil Hondenzwemming erkend zien als ‘Vlaams erfgoed’

Bestuurslid Koen Kesteloot kijkt uit naar het gezellige gebeuren en hoopt vooral op goed weer. Ook Kenji Kesteloot zal tijdens het weekend van de partij zijn en helpt zijn vader nu al waar hij kan. © edw
Redactie KW

Sint-Baafs-Vijve maakt zic op voor de 165ste editie van de Hondenzwemming en wil het event erkend zien als ‘Vlaams immaterieel erfgoed’.

Tijdens het weekend van vrijdag 9 tot en met zondag 11 oktober wordt het kerkplein in Sint-Baafs-Vijve omgetoverd tot een feestweide en is ambiance er meer dan ooit troef. Dan vindt voor velen het hoogtepunt van het jaar plaats : de Hondenzwemming, die inmiddels voor de 165ste keer plaatsvindt.

Koen Kesteloot (48), bestuurslid van de Sint-Bavovrienden en tegelijk ook voor de tweede keer organisator van de optredens, licht graag het concept toe. “De oktoberkermis is sinds jaar en dag een echte traditie in Sint-Baafs-Vijve met de hondenzwemming op zondag als enorme trekpleister. Tijdens die namiddag worden verschillende loop- en zwemwedstrijden georganiseerd voor honden en worden diverse standjes, optredens en een traditionele hondenworp georganiseerd.”

Optredens

Maar dat is niet alles. De oktoberkermis start voor het tweede jaar op rij al op vrijdag met enkele optredens in de feesttent op het kerkplein. “Aangezien de feesttent er op vrijdag toch al staat, kunnen we daar beter meteen gebruik van maken. Om 20 uur opent de coverband The Remakes met de betere rocknummers en sluiten The Kids om 23 uur af met een optreden”, aldus Koen Kesteloot uit Wielsbeke. Vorig jaar stond de tent bij Preuteleute alvast bomvol en dat hoopt het bestuur ook dit jaar te evenaren.

Al voor de derde keer is er verder de rommelmarkt op zaterdag 10 oktober. Van 8 tot 18 uur zal deze markt te vinden zijn op en rond het kerkplein. Om 19.30 uur gaat het feestweekend verder met het grandioos vlees- en visbuffet. Het weekend wordt afgesloten met de achtste editie van de herfstrally voor Wielertoeristen en dus de befaamde hondenzwemming.

Taart

Nieuw dit jaar is alvast de traktatie met taart voor de bewoners van het woon- en zorgcentrum Ter Lembeek op vrijdagnamiddag. “Velen van hen hebben leuke herinneringen aan de Hondenzwemming, maar kunnen vaak niet meer afzakken naar Sint-Baafs-Vijve. Vandaar het idee om hen te trakteren. Bovendien zullen de animatoren de link leggen naar de traditie en zullen er heel wat herinneringen opgehaald worden”, aldus Koen Kesteloot, die al vijf jaar deel uitmaakt van het bestuur.

Het bestuur hoopt alvast dat de traditie in ere kan gehouden worden en wil de hondenzwemming laten erkennen als ‘Vlaams immaterieel erfgoed’. Vlaamse minister van cultuur Sven Gatz kwam vorig jaar zelf even kijken. “Het hele erkenningsproces neemt wel wat tijd in beslag. Daarna zou onze Hondenzwemming eventueel als werelderfgoed kunnen erkend worden, maar dat is nog een lange weg.”

(EDW)

Meer info : www.hondenzwemming.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier