Sint-Antoniusommegang in Ingooigem dit jaar zonder varken?

Leiders van de KLJ Ingooigem dragen de draagbaar met daarop het versgeslachte varken doorheen de stoet. © XC
Redactie KW

Al 68 jaar vindt de Sint-Antoniusommegang plaats op de eerste zondag na 17 januari, de naamdag van de heilige uit Egypte. De organisatie kreeg vorig jaar een schrijven van het voedselagentschap met de boodschap dat het rondleuren van een vers geslacht varken niet bijdraagt aan de voedselveiligheid. De organisatie is er het hart van in.

“Mocht het varken niet meer meekunnen in de stoet, dan zou dat niet meer hetzelfde zijn“, legt Michel Mervilde (83) uit, veteraan van de stoet. Ooit was hij veldwachter in Ingooigem en politiecommissaris van Anzegem. “Op een dag vroeg de toenmalige burgemeester of ik niet één van de bolhoedheren wou worden. Dat zijn de leden van Sportief Ingooigem, de lokale wielerclub, zij helpen samen met de pastoor de stoet te organiseren”, legt Michel uit. Hij bezit een heleboel documentatie over de decennialange folklore in de Anzegemse deelgemeente.

Einde van traditie?

In de stoet worden offerdieren sinds dit jaar opnieuw vanaf café D’Halve Maan naar de kerk gebracht. Boeren kunnen aan de vooravond kippen, konijnen, uitgemolken duiven en vetgemeste ganzen als offerdier aanbrengen. Begeleid door de Koninklijke harmonie dragen kinderen verkleed als paters de dieren in een kooi naar de kerk toe, gevolgd door een versierd varken op een draagbaar. Door middel van Amerikaans opbod wordt eerst het varken en daarna de offerdieren verloot onder de deelnemers. Maar misschien komt er dit jaar een einde aan deze traditie. “Dat varken moet blijkbaar continu aan een temperatuur van onder de zeven graden gehouden worden. En dat is niet altijd zo. Tijdens de viering in de kerk ligt het varken voor het altaar (zie foto boven) waar het warmer is. Maar het zou enorm jammer zijn, mocht het zonder varken zijn“, laat priester Jan weten.

Wat de organisatie voor deze stoet zal doen, weten ze nog niet. Yvegem Sportief wil er alles aan doen om het varken en de traditie te behouden. “We kunnen er niks aan doen”, vertelt de vrouw van Michel. “Mensen komen elk jaar van heinde en verre, vorig jaar hadden we zelfs mensen uit Nederland. De kerk zit elk jaar afgeladen vol.”

Verhaal van Antonius

De traditie uit Ingooigem vindt zijn oorsprong in een eeuwenoud verhaal van Sint-Antonius. Hij is een man van rijke komaf die zich meer wou toeleggen op zijn geloof. In Egypte trok hij de woestijn in met het gezelschap van een zwijntje. Later zou hij diverse malen vluchten omdat zijn aanhang te groot werd. De legende vertelt dat hij als twintigjarige rond 251 na Christus zijn erfenis uitdeelde aan de armen en een ascetisch leven zou leiden. Evenwel kwamen verschillende duivels hem in bekoring brengen. Dat verhaal kan je nog steeds zien in het houtsnijwerk in de Ingooigemse kerk, waar een relikwie van hem bewaard wordt. Aanbidding van de heilige zou helpen tegen heel wat ziektes zoals gordelroos, zona, jeuk maar ook veeziekten zoals varkenspest. Vroeger kwamen boeren die ongeluk hadden een noveenkaars aansteken om hulp en steun te vragen. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier