Sint-Andriesziekenhuis Tielt wettelijk geen borstkliniek, “maar we bieden wel die service aan”

© Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Dries Bernaert

Het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis stelt zich op zijn website voor als borstkliniek, hoewel ze daar wettelijk niet voor erkend zijn. Dat meldt Kom op tegen Kanker in het jaarverslag van de Kankerlijn, dat vandaag verschijnt.

“Elk jaar krijgen 6.366 mensen in Vlaanderen te horen dat ze borstkanker hebben”, staat er nog in het persbericht te lezen. “In 2007 richtte de overheid expertisecentra op voor de behandeling en opvolging van borstkanker, de zogenaamde borstklinieken. Ze garanderen dat patiënten een kwaliteitsvolle behandeling krijgen. Alle expertise noodzakelijk voor de diagnose, behandeling en opvolging van borstkanker is er aanwezig (artsen, verpleegkundigen, psychologen en kinesisten). De borstklinieken moeten ook een minimum aantal patiënten behandelen. Elk teamlid kan zo voldoende ervaring opbouwen en behouden. Onderzoek van het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) stelt dat de overleving hoger is in centra die meer patiënten behandelen. Vlaanderen telt intussen 33 erkende borstklinieken. Zeven ziekenhuizen noemen zich echter borstkliniek zonder wettelijke erkenning en het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis is daar dus een van.”

In borstklinieken is alle expertise noodzakelijk voor de diagnose, behandeling en opvolging van borstkanker aanwezig

“Elke patiënt heeft het recht om te weten welk ziekenhuis hij het best kiest voor zijn behandeling”, klinkt het bij Kom op tegen Kanker. “De Vlaamse overheid moet dringend werk maken van een website die deze informatie op een overzichtelijke en begrijpelijke manier aanbiedt. Ze moet er ook op toezien dat de ziekenhuizen de patiënten correct informeren over de expertises waarvoor ze erkend zijn.”

Overheid informeert onvoldoende

“Wanneer er borstklinieken of andere expertisecentra worden opgericht, moeten patiënten makkelijk kunnen terugvinden welke ziekenhuizen een erkenning hebben. De Vlaamse overheid biedt op haar website informatie aan, maar die is te ingewikkeld voor patiënten. De website bevat onoverzichtelijke tabellen vol met afkortingen en met een onvolledige legende. Een duidelijke uitleg over welke ziekenhuizen voor welke aandoening erkend zijn, ontbreekt.

Samenwerking met het erkende AZ Delta

Medisch directeur en psychiater dokter Antonio Gazziano weerlegt de kritiek op het Sint-Andriesziekenhuis: “Om wettelijk erkend te worden als borstkliniek moet je als ziekenhuis een 60-tal patiënten per jaar behandelen en het klopt dat we voorlopig moeite hebben om dat aantal te halen, maar we bieden wel de service van een borstkliniek aan“, zegt hij. “We hebben daarvoor een nauwe samenwerking met het erkende AZ Delta in Roeselare. We bespreken samen alle patiënten en kunnen rekenen op hun klinische expertise. De overheid wil zoveel mogelijk centraliseren, maar dat is niet altijd ten voordele van de patiënt. Daarom vinden we het goed dat we de basis kunnen aanbieden, want op die manier kan de patiënt zich lokaal laten behandelen in een ziekenhuis die hij goed kent door een arts die hij zelf wenst.”

Intern wordt nu bekeken hoe de service van een borstkliniek op de website vermeld moet worden. “Het blijft ons doel om het minimum aantal patiënten te behalen, zodat we wettelijk ook erkend kunnen worden als borstkliniek. En intussen blijven we de correcte service aanbieden in samenwerking met het AZ Delta.”

Zeven in totaal

Naast het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis gaat het volgens Kom op tegen Kanker nog om zes andere Vlaamse ziekenhuizen die zich op hun website voorstellen als borstkliniek, maar daar niet voor erkend zijn: Heilig Hart Tienen, het AZ Oudenaarde, het AZ Lokeren, het AZ West Veurne, het AZ Heilige Familie Rumst en het AZ Glorieux Ronse. De ziekenhuizen verwijzen naar een bevriezing van de erkenning. Ook geven ze aan nauw samen te werken met een erkende borstkliniek. Dat mag geen reden zijn om foute of misleidende informatie te verspreiden volgens KOTK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier