Sint-Andriesziekenhuis in Tielt pionier met avondhospitalisaties

© GF
Redactie KW

Het Sint-Andriesziekenhuis startte sinds kort met namiddag- en avondhospitalisaties voor IBD-patiënten (inflammatoir darmlijden) op het dagziekenhuis. Een unicum in Vlaanderen, waarmee het ziekenhuis aan patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa de kans wil geven om buiten de werkuren naar het ziekenhuis te komen voor hun therapie.

De middag- en avondhospitalisaties zijn er gekomen door een uitgebreide peiling bij de IBD-patiënten. “Daarbij hebben we vastgesteld dat een aanzienlijk deel van hen die een herhaaldelijke intraveneuze (IV) behandeling krijgt, geconfronteerd wordt met beperkingen of problemen op het gebied van werkgelegenheid, werkzekerheid of studies. Dit omdat ze hun IV-therapie overdag moeten krijgen tijdens de klassieke werkuren”, aldus Dr. Steven De Coninck, gastro-enteroloog.

De groep mensen die het moeilijk hebben om dit te organiseren zijn vooral jonge, werkende mensen en studenten. “Om hieraan tegemoet te komen, hebben we besloten voortaan late middag- en avondsessies in te richten in onze daghospitalisatie“, vertelt Dr. Steven De Coninck. “Op deze manier krijgt deze doelgroep de mogelijkheid om IV-therapie te volgen zonder dat het werk of de studies hieronder lijden.”

Uniek

“De specifieke patiëntengroep onder intraveneuze therapie start zijn behandeling laat in de namiddag tot vooravond. Door de optimalisatie van het opname- en behandelingsproces dient de patiënt slechts een tweetal uur in het ziekenhuis te blijven“, vertelt Matthijs Samyn, verpleegkundige directeur.

Ook in andere ziekenhuizen en IBD-dagklinieken werkt men aan kortere verblijfsduren bij therapie om zo de impact op het leven van de patiënt zoveel mogelijk te beperken. “Wat echter ongezien is in de Vlaamse ziekenhuiswereld, is een systematische avondhospitalisatie zoals in het Sint-Andriesziekenhuis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier