Simon Dejaegere (23) uit Deerlijk is beste breakdancer van België

© AN
Redactie KW

Zaterdag won hij in de KVS in Brussel de Red Bull BC One Belgium Cypher. Later dit jaar zal Simon ons land verdedigen op de wereldfinale breakdance in Mumbai.

Breakdance is een dansstijl die onderdeel is van de hiphopcultuur. De dansers zelf noemen hun stijl b-boying, b-girling of breaking. Breakdance combineert onder andere bewegingen van vechtsporten, dans en acrobatiek. Simon was één van de enige twee West-Vlaamse deelnemers aan het Red Bull tornooi. In 2015 slaagde hij er al eens in om te winnen en dat wapenfeit heeft hij nu dus herhaald.

Maar daar zijn stalen zenuwen voor nodig. De dansers nemen het immers tegen elkaar op in een ‘battle’. “Concreet krijgen we 30 seconden muziek te horen waar we dan onmiddellijk iets moeten op improviseren”, vertelt Simon. Hun tegenstander reageert daar dan op en zo gaat de ‘battle’ verder. Pittig detail: de jongens dansen op voor hen onbekende muziek. “Hoe goed ik het doe hangt echt af van hoe ik mij voel die dag”, aldus Simon.

En zaterdag voelde hij zich dus top. “Ik wist ergens wel dat ik een goede kans maakte en zie dit als een bevestiging van al mijn harde werk”, vertelt hij. “Ik denk dat ik in de finale een iets betere uitvoering had dan mijn tegenstander en ook mijn voeling met de muziek zat goed. Wat niet wil zeggen dat het gemakkelijk was. De jury was verdeeld, twee van hen vonden mij de beste, de derde stemde voor mijn tegenstander.”

De overwinning heeft de danser vooral gemotiveerd. Hij begint deze week nog met trainen voor het WK. “Ik kijk er enorm naar uit om ons land te verdedigen in Mumbai. Dat is pas op 9 november, ik heb dus nog ruim de tijd om mij goed voor te bereiden. Ik wil zeker nog wat aanpassingen doen aan mijn dans en ik ben ook van plan om te starten met lopen zodat mijn conditie op punt staat. Ik voel mij vrij zeker over de toekomst. Wat niet wil zeggen dat ik op 9 november ga winnen”, besluit hij lachend.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier