Sikhs krijgen voorlopig geen vergunning voor gebedshuis in Knokke-Heist

Hier krijgen de Sikhs voorlopig geen gebedshuis. "Ik vernam dat ze al een nieuwe aanvraag voorbereiden", zegt schepen Kris Demeyere. © DM
Redactie KW

Er komt voorlopig geen gebedshuis voor de Sikhs gemeenschap in de Consciencestraat. Buurtbewoners die naar de provincie trokken, trekken voorlopig aan het langste eind. Schepen van Stedenbouw Kris Demeyere legt uit hoe zo’n huis er toch nog kan komen.

“Volgens de provincie kan op die plaats perfect een gebedshuis voor Sikhs ingepland worden. De vergunning is enkel procedureel geweigerd. Bij de aanvraag ontbrak een REM-rapport”, aldus schepen Kris Demeyere. Als de Sikhs dus bij een nieuwe aanvraag alle richtlijnen opvolgen, dan kan een gebedshuis aan de Consciencestraat perfect.

Ondanks protest van omwonenden reikte het schepencollege eind vorig jaar een tijdelijke vergunning van drie jaar uit voor een gebedshuis voor de Sikhs in de Hendrik Consciencestraat in Heist. Twee omwonenden trokken prompt naar de provincie, waar ze van de deputatie nu voorlopig gelijk krijgen. “De vergunning is niet geweigerd naar bestemming of naar stedenbouwkundige zaken, maar enkel procedureel. Omdat het volgens de provincie om stadsontwikkeling gaat, moest er een MER-rapport bij de aanvraag zitten. Dat milieueffectrapport ontbrak”, legt schepen Demeyere uit.

Procedurefoutje

“Het huiswerk was nochtans prima gemaakt. Er was rekening gehouden met een aantal opmerkingen uit de buurt. Eén daarvan ging over de mobiliteit. Wij reikten een aantal mobiliteitsoplossingen aan zoals een parking aan het voetbalplein van Heist, waar er ook fietsen konden gestald worden. Zo was er in de Consciencestraat geen overlast. Verder waren er aan de tijdelijke vergunning een aantal strikte randvoorwaarden gekoppeld. Het aantal aanwezigen op de erediensten werd beperkt en tijdens die diensten mocht geen geluidsoverlast teweeggebracht worden voor de omwonenden. Aan het gebedshuis mogen geen vlaggen of opzichtige uithangborden aan de gevel aangebracht worden. Het aantal afvalzakken wordt beperkt tot het gemiddelde van een huisgezin.

Na alle commotie voelen de Sikhs zich geviseerd en kijken ze zelfs uit naar alternatieven – schepen Kris Demeyere

Alleen was één procedurefoutje gemaakt. Bij een stadsontwikkelingsproject moet het REM-rapport bij de aanvraag zitten en mag het niet achteraf toegevoegd worden. Vandaar een voorlopige ‘njet’ van de provincie”, aldus Kris Demeyere. “De vergunning is niet geweigerd naar bestemming, maar enkel door een procedurefout. De deputatie gaat duidelijk akkoord met de inhoud van de aanvraag. De provincie zegt met andere woorden dat een gebedshuis in de Consciencestraat perfect kan. Tenminste als de richtlijnen worden opgevolgd bij een nieuwe aanvraag”, voegt Demeyere toe.

Hardwerkende gemeenschap

Feit is dat er rond het Sikhs gebedshuis al heel wat commotie was. “Een aantal buurtbewoners uitten verbaal protest, maar effectief tekenden twee bewoners (de eigenaar van het aanpalende gebouw en de overbuur, red.) beroep aan bij de provincie. Ik laat me daardoor niet intimideren. De Sikhs vormen in onze gemeente een hard werkende gemeenschap. Bovendien zijn zij een niet gesubsidieerde godsdienst en kochten zij het gebouw in de Conciencestraat aan met eigen middelen. Het zijn bijna allemaal mensen die in de buurt wonen en te voet komen. Bovendien gaat het om een gebedshuis, niet om de bouw van een kerk of moskee”, verduidelijkt Kris Demeyere.

“Ondertussen vernam ik dat de Sikhs, samen met hun architect, een nieuwe aanvraag voorbereiden. Als daaraan een MER-rapport wordt toegevoegd, dan kan het dossier terug naar de provincie. Of ze vasthouden aan de Consciencestraat, blijft voorlopig onduidelijk. Na alle commotie voelen de Sikhs zich geviseerd. Daarom kijken ze momenteel ook uit naar alternatieven. Tot eind deze maand huren ze de humorhal aan de Laguna Beach. Ze overwegen de mogelijkheid van een aankoop om daar eventueel een gebedshuis te vestigen”, besluit de schepen.

Oppositiepartij N-VA reageert scherp: “De Consciencestraat is een woonstraat. Een gebedshuis past daar niet. We vinden dat de gemeente, in samenspraak met de Sikhs gemeenschap, op zoek moet naar een duurzame oplossing”, klinkt het bij hen.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier