Sien Depoortere uit Izegem lanceert website ‘Toerisme voor Autisme’

(Foto vadu) © (Foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Sien Depoortere (25) uit de Baronstraat lanceerde haar gloednieuwe website Toerisme voor Autisme. Daar pakt ze met een hele reeks tips en suggesties uit, voor wie iemand met autisme op een reis of daguitstap begeleidt. Je vindt er niet alleen visuele stappenplannen voor een bezoekje aan enkele Vlaamse toeristische trekpleisters, maar zelfs sensorische kaarten.

Sien volgde een masteropleiding in de Klinische Psychologie aan de Ugent en kwam er in contact met kinderen met autisme, ADHD en gehoorproblemen. Later volgde ze nog een extra masteropleiding in Toerisme aan de KU Leuven. Haar ervaringen in beide studierichtingen goot ze samen om aan een eindproject te werken.

“Bij veel attracties en toeristische locaties merk je dat er faciliteiten voor dove of blinde mensen of personen met een rolstoel zijn, maar voor iemand met autisme is er geen aangepast scenario”, zegt ze.

“Spijtig, want ook zij hebben baat bij een aangepaste begeleiding. Met Toerisme voor Autisme probeer ik daar een antwoord op te bieden. Ik besloot voor mijn masterproef zelf eens langs enkele locaties te passeren om te kijken wat er nog beter kon. Nu ik afgestudeerd ben, zet ik dat project verder en heb ik er mijn job van gemaakt.”

Een drieluik

De website bestaat uit drie grote onderdelen. “Gezien mensen met autisme nood hebben aan structuur en voorspelbaarheid vond ik het wel opportuun om visuele stappenplannen voor hen te maken. Daarin maak ik duidelijk waar ze zich aan kunnen verwachten als ze ergens heen gaan. Ik heb alles per locatie in een brochure uitgeschreven en met illustraties verrijkt. Zo duid ik mogelijke hindernissen aan. Denk aan een bruggetje waar je over wandelt of een loket waar je een ticket moet bestellen.”

“Voor iemand met autisme is er vaak geen aangepast scenario voorzien”

“Op die manier weten ze al waar ze zich kunnen aan verwachten en dat stelt hen op hun gemak. Ik heb ook sensorische kaarten gemaakt en die gaan nog een stapje verder. Op die kaarten duid ik zones aan waar sterke geuren aanwezig zijn, waar er meer lawaai is, enz… Dat is bijvoorbeeld handig in de zoo van Planckendael, waar een bepaald dierenverblijf een zekere geur heeft, maar ook als je het nachtverblijf van de dieren betreedt. Op de site vind je ook afsprakenfiches. Daarin staat beschreven of je in een museum bijvoorbeeld wel of niet zaken mag aanraken. Alle info is er gratis te downloaden.”

Op vandaag heeft Sien, in samenspraak met het provinciebestuur, informatie verzameld voor een twintigtal attracties in het Antwerpse. “De bedoeling is dat ik een dergelijk onderzoek ook voor andere streken doe. Er zijn al enkele verkennende gesprekken met de provincie West-Vlaanderen geweest om hier hetzelfde te doen. Ook voor de toekomst heb ik nog enkele ideetjes. Zo droom ik ervan om iets gelijkaardigs te doen voor de luchthaven van Zaventem. De eerste reacties zijn alvast positief.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier