‘Shops en Hops’: shoppen en bier proeven in centrum Poperinge

© MD
Redactie KW

Shops & Hops is een uitstap voor echte levensgenieters. Onder begeleiding van een gediplomeerde biergids van Sofie’s World ga je op ontdekking en combineer je twee ontspannende activiteiten in het stadscentrum: shoppen en genieten van heerlijke bieren.

Zythologe (bierkenner) Kristel Logie uit de Spinstraat: “Met ons Nationaal Hopmuseum en onze verschillende brouwerijen is Poperinge de ideale stad om een dergelijk initiatief te organiseren. Een van de doelstellingen is de ‘schoonheid’ van onze bieren te tonen. Vrouwen tonen steeds meer interesse in bier, en wanneer we dit kunnen combineren met shoppen, dan is dat toch de max!” De bekende biersommelier Sofie Vanrafelghem en haar team van Sofie’s World lanceerden vorige zomer de Poperingse stadswandeling. Ondertussen werden er wat wijzigingen aangebracht, en een shop toegevoegd.

“Ik was vroeger een witte wijnwijf, maar dan heb ik het bier ontdekt. Mijn grote doel is nu die barrières te doorbreken, en meer vrouwen te laten kennis maken met onze bieren. De Spaanse cava mag gerust vervangen worden door Vlaamse biertjes. Met Shops en Hops kan ik mijn twee favorieten combineren. Een dergelijke tour bestaat nergens anders in België”, zegt Sofie Vanrafelghem. Gediplomeerd biersommelier Kristel Logie neemt de deelnemers tijdens Shops en Hops mee op een tocht van drie uur door het stadscentrum. Er wordt verzameld aan de dienst Toerisme op de Grote Markt. De eerste stopplaats is café l’Espérance, waar geleerd wordt hoe men het Hommelbier moet proeven, samen met een stukje hoppepaté van traiteur Sohier. Kristel Logie: “In het ijssalon L’Heritage maken we kennis met gepassioneerde ijsmaker Bart Mostaert die ons meeneemt in de wereld van artisanaal ijs. We krijgen hier de kans om te proeven van zijn heerlijk bierijs.”

Ik maak al 22 jaar roomijs met het patersbier van Westvleteren. En dat is best moeilijk, want alcohol bevriest immers niet. Er bestaat dan ook heel weinig roomijs met bier. We hebben ook een grote keuze aan bieren, alleen uit de Westhoek en Frans-Vlaanderen, en we doen eveneens aan foodpairing. Tevens is er materiaal ter verkrijgen voor hobbybrouwers”, aldus Bart Mostaert. Omdat Shops en Hops grenzen wil doorbreken, brengt de derde stop je zelfs bij schoonheidsinstituut Atelier DD voor een aromaworkshop door uitbaatster Isabelle Dekoning. Zij leert er de neus te gebruiken bij het snuiven van parfums. Vervolgens vertelt Chocolatier Stijn je hoe je chocolade en bier combineert, en bij hem proef je ondermeer een hoppraline.”

De wandeling eindigt in het Hopmuseum waar biersommelier Kristel je alles leert over de herkomst en het belang van de hopplant. Ze gidst je langs de hoogtepunten van dit boeiende museum. Het geheel wordt afgesloten met de degustatie van het sterk gehopte Keikoppenbier.

Deelnemen kost 45 euro. Inschrijven kan bij Toerisme Poperinge of via bookings@sofiesworld.be. De data van de drie uur durende stadswandeling zijn terug te vinden op de site www.sofiesworld.be. Minimaal tien, maximaal 40 deelnemers per wandeling. Boekingen voor meer of minder personen zijn mogelijk op aanvraag. In dat geval wordt een aangepaste prijs en/of programma voorgesteld.

(AHP-FT MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier