Serviceclubs werken samen voor infoavond rond orgaandonatie in Izegem

V.l.n.r. Joris Pieter De Gussem, Michiel Verstraete, Jan Vandoorne, Jan Van Hevele, Philippe Declercq, Lut Vanneste, Hans Verfaillie en Koen Vandekerckhove. (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Vijf serviceclubs uit eigen streek slaan voor het eerst de handen in elkaar om een infoavond rond orgaandonatie te organiseren. Op donderdag 14 februari kan je om 19.30 uur in cultuurhuis De Leest terecht om enkele experts over het onderwerp te horen praten. Het zal ook mogelijk zijn je die avond als donor te registreren.

Rotary Club, Lions Club, Ambassadors Club, Inner Wheel en LEIF zetten zich al langer in voor de samenleving. Dat gebeurt vaak met fondsenwerving of een specifieke actie voor het goede doel. Voor een infoavond rond orgaandonatie werken ze voor het eerst samen en hebben ze zich verenigd in de Commissie Dienst aan de Gemeenschap.

“We waren al langer van plan om samen iets te organiseren en deze infoavond is daar het eerste resultaat van”, vertelt voorzitter Philippe Declercq. “Dat doen we onder de noemer ‘Schenk uw hart op Valentijn’ op Valentijnsdag.”

Emoties

Waarom de keuze op orgaandonatie viel? “Eind vorig jaar waren er 1.270 wachtenden en slechts 350 donoren”, zegt de voorzitter. “Gemiddeld duurt het 4 jaar om een geschikte nierdonor te vinden. Principieel is iedereen nochtans donor, maar expliciete registratie maakt lastige vragen overbodig. Op het cruciale moment kunnen emoties de familieleden van de betrokkene tegenhouden om te kiezen voor orgaandonatie. Door je op voorhand te registreren maak je daar komaf mee. Bovendien is orgaandonatie in tegenstelling tot bloeddonatie minder goed gekend en er zijn meer vragen en onduidelijkheden rond. Wij verzamelen die avond enkele experts die tekst en uitleg geven. Nadien is er ook mogelijkheid tot vraagstelling. Op die manier hopen we heel wat onduidelijkheden weg te nemen.”

De experts die komen spreken zijn niet van de minste. Professor-dokter Xavier Rogiers komt langs. Hij is diensthoofd van het transplantatiecentrum van het UZ Gent. Ook Luc Colenbie, transplantcoördinator bij Eurotransplant is van de partij, net als dokter Jan Van Hevele, anesthesist in de Sint-Jozefskliniek van Izegem. Tot slot komt er met Hans Verfaillie ook een ervaringsdeskundige getuigen. Hij kreeg een levertransplantatie.

“De bedoeling van de avond is dat elke aanwezige overtuigd raakt om zich als donor te registreren”, vat Philip Declercq het samen. “Om dat makkelijk te maken zullen er twee ambtenaren van de stad Izegem aanwezig zijn om dit mogelijk te maken. We delen die avond registratieformulieren als donor uit en zij zullen die verwerken. Formulieren van mensen die niet uit Izegem afkomstig zijn, gaan we bezorgen aan de steden en gemeentes van waar zij afkomstig zijn. Als afsluiter bieden we een drankje aan. Dit keer gaat het niet om een fondsenwerving, maar staat de hele avond in het teken van een dienst aan de gemeenschap en bewustwording rond orgaandonatie.” (vadu)

De deuren openen om 19.30 uur. Om 20 uur gaat de avond van start. Inschrijven kan via schenkuwhart@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier