Senioren ontdekken elektronisch stemmen in Roeselare

René Van Landuyt heeft succesvol geoefend op de stemcomputer. Op de achtergrond zien we zittend v.l.n.r. Nele Depuydt, Agnes Marreel, Leona Noyez en Godelieve Callewaert. Rechtstaand zien we vlnr. Frans Lepoutre, Simone Deceuninck, Yvonne Vandewiele, Denise Van Belle, Rita Dewulf en Georgette Debaere. (Foto Jos) © (Foto Jos)
Redactie KW

De Roeselarenaars kiezen op zondag 14 oktober opnieuw elektronisch. Voor heel wat kiesplichtigen is dat een fluitje van een cent maar niet voor iedereen. Wij trokken naar woonzorgcentrum Sint-Henricus waar iedereen gebruik kan maken van een oefen-stemcomputer.

In de inkom van het woonzorgcentrum kun je niet naast de stemcomputer kijken. “Dat is ook de bedoeling”, lacht Nele Depuydt. Nele is woonassistente van de assistentenwoning Trochus en ergotherapeute in het woonzorgcentrum Sint-Henricus. “De stemcomputer staat heel goed zichtbaar omdat niet alleen de bewoners van het woonzorgcentrum maar ook de bezoekers van het dagcentrum en de bewoners van de 18 assistentie-appartementen zouden kunnen oefenen. En ik heb hier ook al veel mensen uit de buurt zien binnenstappen die gewoon eens willen oefenen vooraleer ze dit in het kieshokje ‘voor echt’ moeten doen.”

“We merken wel dat het goed is dat onze mensen kunnen oefenen en begeleid worden in dat oefenen. Voor jongere mensen die vertrouwd zijn met computer en smartphone is dit zeer eenvoudig maar oudere mensen hebben vaak geen digitale vaardigheden en vergeten soms een handeling waardoor ze niet verder kunnen in het kiesprogramma. We merken ook dat het die mensen vaak aan schermvaardigheid ontbreekt. Ze moeten soms meerdere keren op het scherm tikken vooraleer het programma reageert of ze tikken dan een keer te veel waardoor ze al een stap verder zijn en dan niet weten hoe terug te keren naar de vorige pagina. Wij proberen hen daarin stap voor stap te begeleiden.”

Stemmen in de kapel

“Het valt me wel op dat veel bewoners van het woonzorgcentrum afhaken voor de verkiezingen: veel van hen zeggen mij dat ze het gehad hebben en dat het aan de jongeren is om te stemmen. Zij vragen een briefje aan de dokter of geven een volmacht aan hun kinderen. Maar de bezoekers van het dagcentrum en de bewoners van de assistentenwoning nemen hun stemplicht meestal zeer ter harte. De bewoners van Trochus en het woonzorgcentrum kunnen ook hier stemmen want stembureau 58 bevindt zich op 14 oktober in onze kapel.”

Vlak bij de stemcomputer zijn ondertussen enkele mensen verzameld en iedereen heeft zijn verhaal.

“Ik ga niet stemmen en ik ga ook niet oefenen op die stemcomputer”, begint Georgette Debaere, een bezoeker van het dagcentrum. “Mijn jongste dochter ging de vorige keer mee maar op 14 oktober is ze net weg op reis. En ik ga daar niet meer alleen aan beginnen.”

De 87-jarige René Van Landuyt die nu in Trochus woont, ziet het echter helemaal zitten. “In Oostrozebeke moesten we de vorige keer nog met papier en potlood stemmen. In Roeselare is dat dus met de computer. Ik ben overtuigd dat de begeleiders dit zeer goed zullen uitleggen en dat ik er geen moeite mee zal hebben. Ik wil heel zeker mijn stem uitbrengen, dat heb ik trouwens mijn hele leven vol overtuiging gedaan. Ik vind dat maar normaal dat iedereen zijn burgerplicht doet. Neen, ik heb nooit stemmen moeten tellen of in een kiesbureau moeten zetelen. Maar ook dat zou ik zonder protesteren gedaan hebben. Of ik al weet voor wie ik zal stemmen ? Natuurlijk ! Maar ik weet even goed dat de stemming geheim is en ik voel niet de behoefte om aan iedereen te vertellen voor wie ik stem.”

Godelieve Callewaert (88) die eveneens in Trochus woont, gaat al voor de tweede keer elektronisch stemmen. “Het houdt niet veel in, elektronisch stemmen. Zeker als je ook al weet voor welke partij en voor welke persoon je stemt. Ik ben anders geen computer- of smartphonefanaat maar het stemmen is makkelijk. Kaartje insteken, enkele keren klikken en kaartje verwijderen. Meer is dat niet.”

Frans Lepoutre, bewoner van het woonzorgcentrum, heeft ook geen problemen met de stemcomputer. “Nele zal ons perfect uitleggen hoe dit systeem werkt, ik ben dat zeker. En dan gaan stemmen op 14 oktober natuurlijk. Hier in de kapel ? Oei, dan zullen we eerst een weesgegroetje moeten lezen. Op wie ik zal stemmen ? Ik ga dat bekijken op de computer. Het is mogelijk dat ik voor iedereen stem die op de lijsten staat (lacht).”

Goede partij

Leona Noyez heeft de vorige keer ook al elektronisch gestemd maar ze kan dit niet alleen. “Ik heb begeleiding nodig want ik heb visuele beperkingen, ik zie het allemaal niet meer zo goed. Maar ik vind het helemaal niet erg om aan mijn begeleider te vragen om de stemmen voor mij uit te brengen en dat die begeleider zo weet voor wie ik stem.”

Voor Yvonne Vandewiele is het ook de eerste keer dat ze elektronisch zal stemmen en zij kijkt er wel naar uit om elektronisch te stemmen. “Ik zal zeker voor de goede partij stemmen (lacht). Wie dat is ? De mensen die ons niet vergeten, die respect hebben voor de senioren en voor de mensen die al hun steentje hebben bijgedragen in de maatschappij.”

“Kinderen en kleinkinderen moeten een wereld hebben waar het goed is om te leven”

“Dat is goed gezegd van Yvonne”, lacht Simone Deceuninck. “Ik ben het volledig eens met haar. En ik zal ook op de politici stemmen die goed doen voor de mensen. En ja, ik weet ook al op wie.”

Agnes Marreel vindt het zeer belangrijk om op politici te stemmen die mens zijn tussen de mensen. “Ik ga zeker stemmen en elektronisch stemmen schrikt me niet af. Ik vind het te belangrijk om mijn stem te kunnen geven aan iemand die een goede mens probeert te zijn voor andere mensen.”

Verfrissende gedachten

Rita Dewulf heeft eveneens een weloverwogen mening over haar stem. “Ik ga zeker mijn stem uitbrengen op 14 oktober. En ik stem niet zo maar in het wilde weg. Ik hoop dat onze politici, ook op lokaal vlak, de problematiek van de transmigranten en van alle migranten eindelijk kunnen oplossen. Iedereen moet op een normale en vredevolle manier met elkaar kunnen samen wonen, werken en leven. Menslievendheid moet daarbij centraal staan. Ook wil ik dat onze politici meer inzetten op een gezondere, groenere en leefbare maatschappij. Wij hebben het goed maar ik wil ook dat onze kinderen en kleinkinderen een wereld krijgen waar het goed is om te leven. Ja, al die zaken houden mij bezig en ik denk dat veel mensen hier daar soms over praten. Wij zijn heus niet uitgeteld omdat wij geen actieve carrière in de maatschappij meer hebben. Onze gedachten en ideeën kunnen best verfrissend zijn en tot de kern van de zaak gaan. Gelukkig beginnen meer en meer politici dit te beseffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier