Scouts en gidsen maken zich op voor hun jaarlijkse fancyfair: “Preus lik fiftig”

© MVW
Redactie KW

Met de fancyfair dient het scoutsevenement van het jaar zich weer aan. De vaste ingrediënten van deze klassieker op de Deerlijkse festiviteitenkalender blijven behouden. Wedden dat het weer een grandioos succes wordt als de weergoden wat meewillen?

De scouts en de gidsen organiseren van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september de jaarlijkse fancyfair aan het Gaverkasteel. De festiviteiten zijn aan de vijftigste editie toe en dat weerspiegelt zich ook in het programma. Het wordt een ware ‘best of’ rond het thema ‘Preus lik fiftig’.

“Onze feestformule slaat nog altijd aan”

De scouts Ridders van Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste en de gidsen Jeanne d’Arc stellen het opperbest. Het ledenaantal blijft op peil en een enthousiaste leidersgroep staat paraat voor een gevarieerde werking. “De fancyfair is het ontmoetingsfeest voor alle scouts en oud-scouts”, verduidelijkt Oole Ryckoort. “De fancyfair ontstond 50 jaar geleden. Op 7 en 8 september 1968 werd het initiatief boven de doopvont gehouden door Gidsen Deerlijk, de vrouwelijke afdeling van onze scoutsgroep.”

“Vanaf 1971 versterkte ook Scouts Deerlijk het team en sindsdien organiseren we samen het event. Doorheen de jaren is de fancyfair geëvolueerd tot het paradepaardje onder de scoutsevenementen in Zuid-West-Vlaanderen. Net zoals vorige edities wordt het Gaverdomein omgetoverd in een reusachtig gesjord themadorp. Met man en macht wordt drie weken lang gesjord aan dit immense palendorp. Hiervoor worden niet minder dan 8 km palen en 20 km sjortouw gebruikt. De opbrengsten van de fancy fair worden aangewend voor onze jaarwerking. Hierdoor kunnen we het inschrijvingsgeld voor onze leden democratisch houden en kunnen de instandhoudingswerken van onze lokalen gefinancierd worden.”

“Onze feestformule slaat nog altijd aan. Getuigen hiervan zijn de duizenden bezoekers die we elk jaar tijdens ons feestweekend mogen verwelkomen. Zoals voorgaande jaren wordt het een heuse happening met allerlei optredens, spectaculaire sjorconstructies, non-stop volksspelen, kinderanimatie en een touwtrekwedstrijd over de Gaverkasteelwal.”

Best of

De fancyfair wordt jaarlijks rond een ander thema georganiseerd om het boeiend en verrassend te houden voor het publiek. Het gekozen thema komt vooral tot uiting in de creatieve bouwwerken die verspreid over het terrein gesjord staan. Ook de naam van de fuif, de aanbiedingen in het frietkot en alle communicatie rond de fancyfair gebeurt in datzelfde thema. Plaatsen als Parijs, Londen, New York, Gent en Holland fungeerden al als thema. Ook Harry Potter, de middeleeuwen en indianen passeerden de revue.”

“Dit jaar was het tijd om eens terug te kijken op 50 prachtige jaren. Dat doen we met ‘Preus lik fiftig’. Vele historische bouwwerken en leuke herinneringen verhuizen nog eens terug naar het Deerlijkse Gaverdomein. Het middenplein is het centrale punt waar van alles te doen valt. Je vindt er een podium, de bar, enkele eetkraampjes en het begin van de brug, die de oversteek maakt naar de rest van het terrein. Aan het podium kan je een sfeervolle bingo night meepikken, enkele bandjes en deejays aan het werk zien en nog zoveel meer.”

“Terwijl je van dat alles geniet, kan je in onze bar terecht voor een verfrissend drankje. Wanneer je vervolgens via de brug de oversteek over het water maakt, kom je bij ons restaurant uit, waar gegeten kan worden op een reusachtig platform dat je een overzicht geeft over de hele site. Naast het restaurant vind je de spelen voor de kinderen. Daar kunnen de jongsten zich volledig uitleven. Iedereen zal zich in een teletijdmachine wanen naar alle fancyfairs van weleer.”

Kasteelwal

Na de voetbalinterland België-Schotland is er op vrijdag 7 september een optreden van Scoutie All Star Band, gevolgd door een after party met DJ’s van de oude en nieuwe stempel. Zaterdagnamiddag 8 september is er vanaf 14 uur kinderanimatie. Na de bezinning in openlucht kan men vanaf 17 uur deelnemen aan allerlei spelen: van bierbakklimmen en speleologie tot kussengevecht en flessenwerpen. Het restaurant wordt om 18 uur geopend. Er is ook een ricard-petanquetornooi en vanaf 22 uur is er fuif met DJ Pris.

Ook zondag 9 september is er van alles te beleven. Na het aperitiefconcert dat wordt opgeluisterd door Ze Quaffeurz, kan men aanschuiven voor een feestelijk maal. Het touwtrektornooi over de kasteelwal, de grote blikvanger van de festiviteiten, start om 14 uur. Om 23 uur wordt de jaaromzet bekend gemaakt en wordt er op het succes geklonken met een gratis vat. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier