Schrijver Julien Van Remoortere (87) overleden in Oostende

© (Foto Focus WTV)
Redactie KW

Op vrijdag 6 april is Julien Van Remoortere in zijn woning in Oostende twee dagen voor zijn 88ste verjaardag overleden. Als schrijver heeft hij een bijna onvoorstelbaar aantal boeken gepubliceerd in alle mogelijke genres. Het moeten er dicht tegen de 500 zijn.

Julien Van Remoortere was van Beveren-Waas maar woonde sinds zijn huwelijk met de Oostendse Odette Deley in 1955 in de Koningin der Badsteden. Hij werd bediende bij het stadsbestuur en laatst privésecretaris van burgemeester Jan Piers. In 1979 besloot hij van zijn pen te leven, waar hij goed in slaagde. Eerder, in 1967-1968 had hij zelfs tv-bekendheid gekregen: hij werd Meneer Weetal en won ook twee keer het spelprogramma Eén tegen allen, telkens met Tony Corsari.

Aanvankelijk was hij bekend door zijn vele jeugdboeken. Hij schreef onder meer de 13-delige jeugd-tv-serie Het Veenmysterie die in 1980 uitgezonden werd (met onder andere An Petersen en René Verreth). Vanaf de jaren zeventig ging hij zich vooral toeleggen op toeristische gidsen, vooral uitgegeven door Lannoo in Tielt. Van zijn hand zijn onder andere Met de auto door West-Vlaanderen (1979) en Fietsen door West-Vlaanderen. Voor Radio 2 West-Vlaanderen maakte hij destijds een reeks ‘praatjes’ over West-Vlaamse bezienswaardigheden en streekgerechten. Verder schreef hij ook sprookjes, novellen en (sciencefiction)verhalen, educatieve boeken voor de jeugd (over leefmilieu tot computers), kunstboeken, monografieën, culinaire uitgaven, fotoboeken (onder andere over Brugge en de kust), theaterstukken en hoorspelen tot zelfs gebedenboeken.

De Muze van Sabam

Hij schreef ook enkele romans, maar vooral sterk voor de dag kwam hij in de herfst van zijn leven met enkele kroniekwerken die een tijdsgeest schetsen. Begin de jaren zeventig had hij al zijn ‘Nesttrilogie’ geschreven over zijn kinderjaren in oorlogstijd. Zijn lijvige roman en tevens kroniek Mathilde, de dingen die veranderen uit 2010 sluit daar in feite bij aan. Het jongste decennium bleef hij nog erg productief met onder andere In de tijd van de kleine patatten (2007), De laatste missionarissen (2010), In de tijd dat de kindjes nog gekocht werden (2011), In de tijd van meneer pastoor toen de kerken nog volzaten (2012), Meester, meester, meester over schoolmeesters en juffen vroeger (2012), enz. De teksten van het boek Bomma Huysentruyt waren ook van zijn hand. In 2015 ten slotte verscheen de nostalgische roman De suzemienenboom van mijn oma over zijn eigen grootmoeder Mathilde.

Julien Van Remoortere werd meermaals bekroond en op de Boekenbeurs 2014 kreeg hij nog ‘De Muze van Sabam’, een hommage voor zijn hele veelzijdige oeuvre.

Julien Van Remoortere was vader van drie kinderen en had ook 7 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. De afscheidsplechtigheid vindt op maandag 16 april om 11 uur plaats in de aula van uitvaartcentrum Marote in Oostende.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier