School wordt ontmoetingsplaats: site Eikeldreef in Pittem wordt verder afgewerkt

"Iedereen heeft wel al gezien dat de naam van de gemeente in het dak verwerkt zit, maar wie heeft al gezien dat er, door gebruik te maken van kleine glazen uitsparingen, een sterrenhemel in verwerkt zit? Als de verlichting binnen brandt, zal dat een mooi effect geven", weet schepen Denis Fraeyman. © Jan
Redactie KW

In 2015 werd beslist de site van de vroegere jongensschool in de Eikeldreef een andere bestemming te geven. Een groot deel van de werken werd al uitgevoerd, maar op de komende gemeenteraad staat de goedkeuring van het aanbestedingsdossier voor het sanitair blok op de agenda. Schepen Denis Fraeyman deed voor ons de plannen uit de doeken.

“Het gebouw van de oude jongensschool werd in het verleden onder andere gebruikt als onderkomen voor de bibliotheek en als lokalen voor de KAJ, maar sinds 2012 stond het gebouw leeg”, vertelt Denis Fraeyman. “De gemeente wou aan het gebouw, maar ook aan de vroegere speelplaats en de ernaast gelegen parking een nieuwe invulling geven, in harmonie met de omgeving. Het project kende drie grote delen. Er was de bestaande speelplaats die moest omgevormd worden tot een activiteitenplein op maat van de buurt en waar diverse activiteiten kunnen plaatsvinden. Er was het parkeerterrein dat op een meer efficiënte manier moest ingericht worden en er was het schoolgebouw, dat zo veel mogelijk moest behouden blijven, maar die toch een nieuwe bestemming diende te krijgen.”

Hergebruik materialen

Na de ingediende ontwerpen grondig bekeken te hebben, besloot de gemeente de opdracht te geven aan het bureau Débardeur uit Jette. “Een belangrijk punt in het ontwerp was dat van het oude gebouw zo veel mogelijk materialen hergebruikt moesten worden en dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld moest worden. Daar zijn ze wonderwel in geslaagd. De parking is op een meer praktische manier aangelegd, met als extra troef dat die als extra ruimte kan gebruikt worden als er activiteiten op het binnenplein plaatsvinden.”

Een belangrijk punt in het ontwerp was dat van het oude gebouw zo veel mogelijk materialen hergebruikt moesten worden

“Het binnenplein werd volledig heraangelegd met het oog op het organiseren van activiteiten, maar eveneens met ruimte voor rust en ontspanning, zoals een petanquebaan en speelveldje. Wat het gebouw betreft, werden de buitenmuren behouden, maar er kwam een nieuw dak. Iedereen heeft wel al gezien dat de naam van de gemeente erin verwerkt zit, maar wie heeft al gezien dat er, door gebruik te maken van kleine glazen uitsparingen, een sterrenhemel in verwerkt zit? Als de verlichting binnen brandt, zal dat een mooi effect geven. Naast het bestaande gebouw werd een nieuw, moderner, sanitair blok voorzien.”

Polyvalent gebruik

“Wat de inrichting van het gebouw betreft: het linkse deel wordt ingericht als een polyvalente ruimte, die volledig gesloten zal worden met ramen en een deur. Het rechterdeel blijft open en wordt enkel afgesloten met een metalen poort. Dat gedeelte was, voor er een klaslokaal van gemaakt werd, immers een grote zandbak en daarom heeft de architect het open karakter willen herstellen. Tussen de twee ruimtes komt een beperkte keuken. De werken lagen enkele maanden stil, maar vanaf nu wordt er werk gemaakt van de verdere afwerking. Het buitenschrijnwerk is gegund aan de firma De Jaeghere bvba uit Meulebeke en tijdens de komende gemeenteraad zal het aanbestedingsdossier voor het sanitair ter goedkeuring voorgelegd worden.”

We willen de site in gebruik nemen tegen de festiviteiten rond Zotte Maandag

“De laatste twee dossiers, de elektriciteitswerken en de afwerking, denken we in mei of juni aan te besteden. Deze laatste werken zullen dan nog niet uitgevoerd zijn, maar het is toch de bedoeling de site, samen met het sanitair, in gebruik te nemen tegen de festiviteiten rond Zotte Maandag. Het is de bedoeling de site op te nemen als polyvalente ruimte in de groep gemeentelijke zalen. Die zal ter beschikking staan van de verenigingen, die er dan activiteiten kunnen organiseren. Ik denk bijvoorbeeld aan concerten op de binnenkoer of als start- of eindpunt van fietstochten. We voorzien in een reglement voor het gebruik, waarin ook aandacht gaat naar het beperken van eventuele overlast voor de omwonenden. Op die manier zal de oude jongensschool een centrale ontmoetingsplaats worden”, rondt schepen Denis Fraeyman af.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier