Schilderij uit Brugs museum schopt het tot 'meme'

01/08/18 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:07

Het tweeluik 'Het oordeel van Cambyses' van de Vlaamse schilder Gerard David dateert van de 15de eeuw, maar is ook vandaag brandend actueel. Zij het dan in een wat andere vorm, want een close-up uit het werk circuleert momenteel op het internet als grappige 'meme'.

Schilderij uit Brugs museum schopt het tot 'meme'

'Het oordeel van Cambyses' hangt in het Groeningemuseum in Brugge. © Davy Coghe

Schilder Gerard David schilderde het tweeluik in 1498 in opdracht van de schepenen van Brugge, leert Wikipedia ons. Het werk kreeg destijds een plaats in de kamer der schepenen in het stadhuis, maar hangt vandaag de dag in het Groeningemuseum in Brugge. Op het rechterpaneel van het tweeluik is te zien hoe een man, Sisamnes, levend gevild wordt.

Schilderij uit Brugs museum schopt het tot 'meme'

In de 'meme' die momenteel circuleert op de sociale media, werd een close-up van het gezicht van de man, die de pijn verbijt, voorzien van de tekst 'Wanneer je wakker wordt, beseffende dat je slechts vijf minuten de tijd hebt om nuchter te worden, je aan te kleden en naar je werk te vertrekken'.

Voor wie niet helemaal thuis is in sociale media en internet: een 'meme' is een foto of afbeelding die uit zijn context getrokken wordt en voorzien van een tekst, waardoor het beeld een nieuwe en meestal grappige betekenis krijgt.

(TV-foto Davy Coghe)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!