Schilder-diaken uit Kuurne bakt nu ook ‘hemelse broodjes’

Filiep Depoortere: "Na 28 jaar als schilder te hebben gewerkt, was het voor mij welletjes." © BRU
Redactie KW

Onlangs opende langs de Brugsesteenweg bakkerij Sint-Pieter de deuren. Stuwende krachten achter de nieuwe bakkerij zijn Filiep Depoortere (48) en zijn echtgenote Darline Houfflyn. Door het openen van bakkerij Sint-Pieter gaat meteen een grote droom van Filiep in vervulling.

Na 28 jaar als zelfstandig schilder te hebben gewerkt, gooit diaken Filiep Depoortere het sinds afgelopen weekend over een totaal andere boeg. Zijn potten verf en kwasten ruilt Filiep nu in voor onder meer de lekkere aroma’s van versgebakken brood en gebak. Al gooide een defecte oven afgelopen weekend bijna roet in het eten. Gelukkig kon een snel ingrijpen alsnog de geplande feestelijke opening van de nieuwe bakkerij laten doorgaan.

“Na 28 jaar schilder te zijn geweest, vond ik het welletjes”, vertelt Filiep. “Het was mijn vrouw Darline die met het idee kwam om samen iets te gaan doen. Gezien ik vroeger in Ter Groene Poorte voor bakker had gestudeerd, lag het openen van een bakkerij dus voor de hand. Ik kwam er nu pas achter dat ik tal van diploma’s had waar ik nooit iets mee gedaan heb (lacht).”

Hemels brood & gebak

Voor Filiep is een beetje thuiskomen in zijn nieuwe bakkerij. Als slogan koos hij dan ook ‘Hemels brood & gebak’, meteen een verwijzing naar zijn rol als diaken in Kuurne. “Het waren drukke tijden de afgelopen weken“, gaat Filiep verder. “Mijn oude passie na 28 jaar terug van onder het stof halen, ging echter vlotter dan verwacht. Het bakken verliep heel vlot en ook het maken van deeg had ik meteen terug onder de knie. Bakker worden was immers al altijd een jongensdroom, al van toen ik nog op de schoolbanken zat samen met onder meer Sergio Herman en Roger van Damme. Tijdens mijn bakkersopleiding ging ik in het weekend en in de vakanties al vaak werken in diverse bakkerijen in Kuurne.”

IJverige vrijwilliger

Filiep is ook geen onbekende in Kuurne. Naast diaken is hij ook member van de Orde van de Ezel en is hij actief in tal van andere organisaties. Eén daarvan is Kuurne laat Leven, een organisatie die elk jaar opnieuw een kerstfeest organiseert voor minderbedeelden. Tevens was hij ook tien jaar lang vrijwilliger bij de plaatselijke brandweerpost. “De bakkerij zal nu heel wat van mijn tijd opslorpen”, weet Filiep. “Daarom sprak ik reeds af met de pastoor dat ik mijn taken als diaken gedwongen wat zal moeten terugschroeven, zeker de komende maanden. Ik kan nu wel mijn hart laten spreken en brood weggeven aan mensen die het wat moeilijker hebben.”

In 2015 werd bakker Filiep Depoortere door kardinaal Jozef De Kesel tot diaken gewijd. Hij is onder meer actief op de parochies Sint-Katrien, Sint-Michiels en Sint-Pieters. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier