Scherpe reacties op voorstel Unizo om sociale woningen uit Oostends centrum te weren

Sara Casteur, directeur van de Gelukkige Haard. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

De stelling van Unizo Oostende dat er geen sociale woningen in het centrum moeten komen, lokt scherpe reactie uit bij de Jongsocialisten en de sociale huisvestingsmaatschappijen.

“We verslikten ons in onze koffie, toen we vorige week de oproep van Unizo lazen om sociale woningen te weren uit het stadscentrum”, zeggen directeur Sara Casteur en voorzitter Henk Ampe van de Gelukkige Haard en directeur Vanessa Vens en voorzitter Jan Vanroose van de Oostendse Haard in een persmededeling.

In de prioriteitennota voor de gemeenteraadsverkiezingen pleitte Unizo om sociale verhuring uit het toeristisch centrum te weren. “Sociale huisvesting biedt perspectief voor kandidaat-huurders met een bescheiden of beperkt inkomen en voor de stad Oostende”, reageren de sociale woonmaatschappijen.

“DNA van het centrum”

“Vandaag worden in het stadscentrum heel wat nieuwe gebouwen neergepoot, ter vervanging van woningen die versleten zijn en totaal niet meer beantwoorden aan de comforteisen van vandaag . Naast de private sector is ook de sociale huisvestingssector actief. De vraag van de alleenstaande Oostendenaar en koppels zonder kinderen om een sociale woning te huren in het centrum van de stad, is groot.”

Voorzitter Jan Vanroose van de Oostendse Haard.
Voorzitter Jan Vanroose van de Oostendse Haard.© HH

“Ook deze Oostendenaars willen in het stadscentrum wonen of blijven wonen, ook zij zijn een stuk van het dna van deze wijk. Wij bieden er vaak type-appartementen tegen een huurprijs die aangepast is aan het inkomen. Zo bieden we de mogelijkheid om in het centrum te blijven wonen en te genieten van de voordelen van het centrum, om deel uit te maken van het stedelijk sociaal weefsel. Ook onze mensen doen hun boodschappen bij de bakker, slager en groentewinkel, gaan eens koffie drinken. Ook de senioren die aan de rand van de stad wonen, kiezen meer en meer voor een huisvestingsoplossing in het centrum. Het maakt dat zij langer zelfstandig kunnen instaan voor hun eigen huishouden.”

“Motor voor stadsontwikkeling”

“Daarnaast hebben de Gelukkige Haard en de Oostendse Haard in het verleden vaak geïnvesteerd in stadsdelen die er troosteloos bij lagen, waar er geen interesse bleek vanuit de private markt. Wij zijn een motor geweest voor stadsontwikkeling. Bij projecten zoals de sociale woningen op het Hazegras, het Visserskwartier, het Achturenhuis, de Antwerpenstraat en nu de Louise-Marie en de Poststraat-Aartshertoginnestraat werden steevast een oude kerk, scholen of verpauperde woningen vervangen door één voor één succesvolle projecten, waarbij er woningen werden aangeboden aan mensen die het nodig hadden. We geven de stad iets terug voor de kansen die wij krijgen, onder andere met het behoud van waardevolle erfgoedpanden zoals de school Louise-Marie of de gerenoveerde woningen in de Antwerpenstraat.”

“Voor elite”

“We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat sommigen het stadscentrum willen voorbehouden voor een bepaald ‘elitair’ onderdeel van onze bewoners en haar bezoekers. De grote meerderheid van onze huurders behoren tot de actieve bevolking en betekenen een stimulans voor de ziel van de stad. Op onze huurders staat geen etiket. Op onze woningen evenmin. We hebben gebouwen die er mogen staan. De meeste van onze huurders zijn trots op hun woning en onderhouden die met grote zorg.”

“Omdat wij de indruk hebben dat er veel misvattingen bestaan over sociale huisvesting, nodigen we de bestuurders van Unizo en de gemeenteraadsleden van onze kant graag uit om onze werking toe te lichten. Graag wensen we de (toekomstige) bestuurders van onze stad aan te moedigen te kiezen voor een inclusieve samenleving, waar iedereen telt en waar er voor elk een rol is weggelegd. Zoals wij het begrijpen is Oostende van iedereen.”

“Absolute misslag”

Ook voorzitter Nathan Blondé van de Jongsocialisten reageert. “Verhuring van sociale woningen in de toeristische zone zou slecht zijn voor het imago van de stad. Een absolute misslag, die gebaseerd is op stereotype denkbeelden en ouderwets denken. Vaak heerst het beeld dat sociale woningen minderwaardigheidswoningen zijn, bewoond door marginalen. Door dergelijke standpunten blijft deze gedachte standhouden. Dit terwijl er tal van voorbeelden zijn van moderne architectuur bij sociale woningen die juist kleur geven aan een stadscentrum.”

Voorzitter Nathan Blondé van de Jongsocialisten:
Voorzitter Nathan Blondé van de Jongsocialisten: “Een absolute misslag, gebaseerd op stereotype denkbeelden en ouderwets denken.”© HH

Een stadscentrum, ook de toeristische zone, moet een weerspiegeling zijn van de stad zelf. Een gezonde mix uit alle lagen die onze bevolking kent. Dus ook sociale woningen. Studies tonen aan dat een mix gezond is voor de levenskwaliteit in het centrum en deze mix zelfs aangewezen is binnen een gebouw. De stad mag er trots op zijn dat er sociale woningen worden gebouwd, ook in de toeristische zones.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier