Schepen droomt van drijvende schaatspiste op de Brugse reitjes

De schaatspiste op de Markt. © Benny Proot
Redactie KW

Brugs schepen Hilde Decleer droomt luidop van een drijvende schaatspiste op de reitjes. “Hoe romantisch zou dat in Brugge niet zijn in het Minnewater?” Volgens burgemeester Renaat Landuyt is dat echter niet haalbaar. En volgens het Brugs Handelscentrum, dat de schaatspiste op de Markt runt, te duur.

Is de schaatspiste op de Markt voor de Bruggeling nog hip genoeg? Schepen Hilde Decleer (CD&V) laat een ballonnetje op over een drijvende schaatspiste op de reitjes. “De schaatsbaan onder de Halletoren heeft zijn charmes, zeker voor de toerist die daar voor het eerst komt. Maar de Bruggeling kent het ondertussen wel. Mocht ik schepen van Evenementen zijn, dan trok ik dus de kaart van de vernieuwing en zou ik het idee van die drijvende ijspiste op de reitjes er zeker en vast proberen door te krijgen. Het Brugs Handelscentrum heeft voor dit en volgend jaar nog een vergunning voor de schaatspiste, maar daarna liggen alle opties open.”

Technische bezwaren

Volgens burgemeester Renaat Landuyt, bevoegd voor Toerisme, zit de schaatspiste op de reitjes er niet direct aan te komen. “We hebben die mogelijkheid in alle stilte onderzocht, maar er staan heel wat technische bezwaren in de weg. Zo’n ponton verankeren op het water, die constructie drijvende houden en de hele boel van stroom voorzien: allemaal niet zo evident. Schepen Decleer moet dat straks maar op haar partijprogramma zetten.”

“Alles heeft natuurlijk wel zijn prijskaartje, maar het idee op zich lijkt me wél perfect realiseerbaar”, reageert Decleer. “Ik heb dat idee voor het eerst aangebracht toen ik nog schepen van Toerisme was, en we zouden er dan de eerste mee zijn geweest: Mechelen pakt deze winter uit met een drijvende schaatsbaan van 400 vierkante meter op de Dijle. Maar goed, dat bewijst dus wel dat het kan. Hoe romantisch zou dat in Brugge niet zijn in het Minnewater?”

Piet Vanderyse van het Brugs Handelscentrum komt niet uit de lucht gevallen. “Ik weet dat sommigen in Brugge daarvan dromen, en het idee valt op zich ook best te realiseren”, meent hij. “Maar het zou natuurlijk wel een bom geld kosten: 30.000 euro voor het ponton alleen al, nog zonder installatiekosten en de volledige accommodatie errond. Bovendien moet je de mensen iets kwalitatiefs kunnen aanbieden; in Sluis hebben ze met zo’n kunstschaatsbaan op het water geëxperimenteerd en dat is geen al te groot succes geworden. Tot slot hangen er dan ook nog milieurisico’s aan vast: wat als er koelvloeistof in de reitjes terechtkomt? Maar het idee leeft in Brugge dus wel al een tijdje, we hebben daarover zelf al eens een ijspistebouwer geconsulteerd toen het vanuit het stadsbestuur ter sprake kwam.”

Burgemeester Renaat Landuyt: “Schepen Decleer moet dat straks maar op haar partijprogramma zetten”

Wat als het Brugs Handelscentrum carte blanche kreeg en het kostenplaatje even niet aan de orde was? “Dan zou er heel wat mogelijk zijn in deze stad, want Brugge is zoveel meer dan de Markt en het Simon Stevinplein”, aldus Vanderyse. “Het Koning Albertpark zou in de kerstperiode bijvoorbeeld omgetoverd kunnen worden tot een sfeervolle boulevard met een klank- en lichtspel, op de kerstmarkt zou een Huis van de Kerstman het plaatje kunnen vervolledigen en ook een aparte curlingbaan schijnt op andere plaatsen nogal in te zijn. Over twee jaar zouden we graag eens met een totaal nieuw concept willen uitpakken.”

Of er de komende winter nieuwe accenten worden gelegd? “Dit jaar brengen we alvast meer sfeer in de straten: muziekbandjes, een koor met kerstliederen… Alles om de shopper naar Brugge te lokken. En de kerstmarkt zal ook nog gezelliger aangekleed zijn, op de Markt komen er bijvoorbeeld meer kerstbomen. Meer totaalbeleving in de binnenstad, dat is eigenlijk waar we tijdens de eindejaarperiode naartoe willen.”

(Wim Kerkhof)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier