Saying Goodbye maakt kans op Kinderrechtenprijs

Links zien we Isaiah Verhamme, rechts Lara Vanhaverbeke. © EDB
Redactie KW

Op 17 november hoopt Saying Goodbye, de vzw die rouwkampen organiseert, de rijs voor de kinderrechten in de wacht te slepen. Twee meisjes, Isaiah Verhamme (13) uit Moorsele en Lara Vanhaverbeke (16) uit Avelgem, gaan al van bij de start mee op rouwkamp en vertegenwoordigen Saying Goodbye. Beide meisjes verloren hun papa vier jaar geleden.

“Mijn mama vond informatie over het rouwkamp op Facebook en dacht onmiddellijk dat dit iets voor mij zou zijn”, vertelt Lara. “Als je een ouder verliest, heb je echt nood aan lotgenoten om erover te praten. Papa was overleden in september, en de zomer die erop volgde was er voor de eerste keer een rouwkamp.”

Lara kampte met schuldgevoelens. Ze was pas twaalf toen hij overleed. “Toen er op school over de dood van haar papa gesproken werd, werden leeftijdsgenoten boos toen ik zei dat zij niet snapten wat ik doormaakte. Zelfs leerkrachten wisten soms niet hoe met mijn verdriet om te gaan. Op kamp heb ik veel steun gehad, ook van een jongen die ongeveer hetzelfde meemaakte met zijn broer. Door de professionele therapie en de leuke spelletjes, leerde ik met het verdriet omgaan.”

Lara was het eerste meisje dat meeging op kamp. Het eerste jaar had ze wel wat tijd nodig, maar nu stelt ze zich volledig open. “Ik zal nog vaker meegaan hoor”, glimlacht ze.

“Als je een ouder verliest, heb je nood aan lotgenoten”

“Op school snappen ze niet wat je meemaakt”

Isaiah was pas 9 toen haar papa stierf aan leukemie. “Ik kon afscheid nemen, maar het was raar. De laatste keer dat ik mijn papa zag, hoorde hij me en probeerde hij zijn ogen te openen, maar het lukte niet meer.” In het ziekenhuis in Brugge werd Isaiah goed begeleid bij het overlijden van haar papa. Haar mama kende de rouwkampen en het jaar na het overlijden kon Isaiah ook mee op het eerste rouwkamp dat georganiseerd werd. Elke dag weende ik toen ik mijn mama hoorde, ik wou echt naar huis, maar eigenlijk was de therapie een uitlaatklep. Ik kwam thuis en zei ‘volgend jaar ga ik opnieuw op rouwkamp!’” Ook Isaiah ondervond dat in een schoolomgeving vlug gezegd wordt dat men haar snapt. “Enkel wie hetzelfde heeft meegemaakt kan echt snappen wat je doormaakt”, zucht ze. “Op kamp kunnen we elkaar steunen!”

Vijf beste

Isaiah en Lara zijn nu dus de twee ambassadrices van vzw Saying Goodbye. Na het insturen van een filmpje over de organisatie, mochten ze in het Vlaams Parlement uitgebreid uitleggen wat de organisatie doet en wat het doel is. Saying Goodbye is nu een van de vijf organisaties die kans maakt op de Kinderrechtenprijs.

“Onlangs mochten we in Leuven onze organisatie voorstellen aan een jongerenjury. Die jury bepaalt uiteindelijk wie wint. Dat zullen we op 17 november te horen krijgen in het Federaal Parlement in Brussel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier