Sarah Opsomer is een parel van een verpleegkundige

Sarah Opsomer (vooraan in het midden) met verschillende kinderen en collega's van MFC Zonnebloem in Heule. "Die titel van 'parel' geldt voor het volledig team." © EDB
Redactie KW

Sarah Opsomer (27) van MFC De Zonnebloem in Heule krijgt op 25 maart, tijdens de week van de verpleegkundigen, de Parelprijs van de NVKVV, de beroepsfederatie van verpleegkundigen.

Door Els Deleu

De beroepsfederatie gaat elk jaar op zoek naar verpleegkundigen die uitblinken in het vak, oog hebben voor de noden van de patiënt, een hart hebben voor collega’s, creatieve oplossingen vinden en anderen inspireren en daarbij niet vergeten te zorgen voor zichzelf. Sarah Opsomer werd hiervoor genomineerd door haar collega’s van MFC De Zonnebloem in Heule. Hier krijgen 45 kinderen – momenteel van 1,5 jaar tot 24 jaar – van maandag tot vrijdag overdag ontwikkelingsstimulerende therapie. Er is ook een gebouw voor kortverblijf en er is mogelijkheid tot crisisopvang.

“De doelgroep ligt me”

Sarah Opsomer is afkomstig uit Sint-Eloois-Winkel maar woont in Kortrijk. “Ik begon in de derde graad van het middelbaar Jeugd- en gehandicaptenzorg te studeren in het toenmalige Stella Maris in Kortrijk. Hier in De Zonnebloem liep ik stage als opvoedster. Door de verpleegkundige hier aan het werk te zien, besliste ik om ook nog de opleiding tot verpleegkundige te volgen. In het derde jaar van mijn bacheloropleiding liep ik hier opnieuw stage, maar dan als verpleegkundige. Dat gaf me de bevestiging dat ik hier eigenlijk wel zou willen werken. De doelgroep ligt me hier. Ik was me er wel van bewust dat er hier maar één voltijds verpleegkundige werkt en dat het misschien nog lang zou kunnen duren voor ik hier kon komen werken.”

Sarah Opsomer.
Sarah Opsomer.© EDB

Na twee jaar in de thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis en een jaar in een revalidatiecentrum voor kinderen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) in Engeland te hebben gewerkt, kon Sarah dan toch eerder dan verwacht aan de slag in MFC De Zonnebloem. Ze voelt dat ze hier op de juiste plek zit.

In haar vrije tijd verlegt Sarah Opsomer graag haar grenzen. “Ik hou van reizen en stap graag het vliegtuig op om nieuwe sferen en culturen te ontdekken.” Verder is ze vorig jaar gestart met toneel en volgde ze al workshops rond theatergrime. Ze leest graag fictie en probeert veel buiten te zijn.

Team werkt goed samen

Sarah Opsomer blinkt volgens haar collega’s uit in de extra’s die ze doet. “Misschien heeft dit te maken met mijn achtergrond als opvoedster”, reageert Sarah. “Ik spring graag eens bij in de leefgroepen om activiteiten te doen met de kinderen of gewoon om te helpen bij het eten geven. Zo leer ik de kinderen ook goed kennen wat me helpt om mijn job als verpleegkundige goed uit te voeren.”

Sarah is ook flexibel om eens een avonddienst over te nemen van een collega als dit nodig blijkt. Bij MFC De Zonnebloem staan de opvoeders in voor de dagelijkse zorgen en de opvolging van de kindjes. Ze geven hen een ontwikkelingsstimulerend aanbod. Sarah doet er de medische opvolging zoals het voorbereiden en begeleiden van de consultaties van de arts die elke week langs komt en volgt ook de biometrie en de vaccinaties op. Ze zorgt ook dat de medicatie en de sondevoeding in orde is en werkt samen met de kinesitherapeuten. “Bij een nieuwe opstart moet ik ook zorgen dat iedereen de juiste informatie krijgt. Per kind is er een team dat nauw samenwerkt.”

Complimentjes

Dat Sarah de titel van ‘Parel van een verpleegkundige’ krijgt, is volgens haar eigenlijk de verdienste van het hele team in MFC De Zonnebloem. “De wedstrijd is specifiek voor verpleegkundigen, maar iedereen heeft hier de ingesteldheid om te helpen waar nodig en verdient eigenlijk een parel. Ik heb niet de behoefte om op een voetstuk geplaatst te worden. Iedereen in het team zet zich hier in. Het is natuurlijk een bevestiging dat je goed bezig bent, want het is een niet te onderschatten job met veel verantwoordelijkheid waar je niet enkel professioneel bezig bent maar ook een band hebt met de kinderen.”

Sarah zorgt soms voor kleine boodschapjes, die aangeven dat iedereen goed bezig is. “Het zit hem soms in kleine dingen. Als de sfeer in de groep niet goed zou zitten, zou je dat niet doen. Als ik een parel verdien, dan durf ik zeggen dat we in De Zonnebloem wel met een hele mooie ketting werken”, besluit Sarah.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier