Sara Coghe uit Hooglede speechtvoor VN in New York

Sara Coghe voor de ingang van het VN-gebouw waar ze haar speech mocht geven. (GF) © (GF)
Peter Soete

Sara Coghe verblijft momenteel in New York als VN jongerenvertegenwoordiger bij de Vlaamse jeugdraad. Ze mocht er zelfs een speech geven in het VN-halfrond. Wij contacteerden haar in de Big Apple na haar speech.

Bewolkt en soms lichte regen maar zachte temperaturen. Zo is het weer in New York wanneer we de van Hooglede afkomstige Sara Coghe interviewen (21). In België beleven we momenteel een heerlijke nazomer. “Oei, dan is het daar beter dan hier”, bedenkt Sara. “Maar ja, het is toch New York, hé, en dat is wel echt speciaal.”

“Ik ben op zaterdag 6 oktober in New York aangekomen en we hebben al een druk programma achter de rug. Samen met mijn Franstalige collega hebben we de check-in in het hotel gedaan en we zijn quasi onmiddellijk gestart met de kennismaking met de deelnemers aan het programma. We hadden direct contact met onze permanente missie bij de VN, zeg maar, onze VN-ambassade. Er volgden ook snel enkele evenementen met andere sprekers op de conferentie van Jeugd, Vrede en Veiligheid en natuurlijk wordt er ook veel vergaderd.”

Twee sprekers

“Of ik nerveus was om te speechen in het VN-halfrond ? Eigenlijk niet zo erg, tot enkele seconden voor het daadwerkelijk zo ver was (lacht). Er zitten daar mensen van 160 landen in de zaal en dergelijke vergadering is toch wel een statisch en officieel gebeuren. Ieder land krijgt vijf minuten spreektijd en België is natuurlijk een beetje speciaal. Omdat er twee sprekers waren, kreeg ieder van ons maar twee minuten en een half. En we moesten dat vooraf melden omdat anders gewoon de micro wordt dichtgedraaid wanneer een spreker stopt met spreken.”

“Toen mijn Franstalige collega zijn speech eindigde met mij aan te kondigen, was dat toch een speciaal moment. Dan besef je opeens dat iedereen in die zaal naar je luistert, ook al is het maar iets meer dan twee minuten.”

“Uiteraard besef ik ook dat mijn speech geen blijvende impact zal hebben of zal wegen op een of andere besluitvorming van de VN (lacht). Er zijn daar zo veel toespraken, de vergadering duurde al heel lang en de aandacht verslapte, dat is normaal. Maar onze speech werd toch opgepikt door bepaalde landen zoals Duitsland, Nederland en Luxemburg die samen met België verder aan de slag gaan rond de items over Jeugd, Vrede en Veiligheid.”

Andere houding

“Het is de eerste keer dat ik in New York ben en natuurlijk is het overweldigend. Na de vergaderingen probeer ik zo veel mogelijk van de stad te zien. Empire State Building bezoeken, wandelingen maken door Manhattan, het is prachtig om zien.”

“Wat me meest zal bijblijven van mijn bezoek ? Eigenlijk iets van in het VN-gebouw zelf. Het is vreemd om in de coulissen te zien dat veel vertegenwoordigers heel vriendschappelijk met elkaar omgaan om dan in de plenaire vergadering zo op elkaar af te geven. Of hoe mensen een heel andere houding moeten aannemen als ze het officieel standpunt van hun land moeten vertolken of verdedigen.”

“Ik ben vanaf maart 2018 verkozen als VN jongerenvertegenwoordiger bij de Vlaamse Jeugdraad. Dat mandaat loopt twee jaar. Ik heb al een master in geschiedenis en nu doe ik nog een jaar politieke wetenschappen bij. Ik weet nog niet welke richting mijn beroepscarrière zal uitgaan maar een internationale job zou zeker mijn interesse wegdragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier