Sally Baron sluit dagbladhandel in Hooglede, ze kiest voor een carrière als

Robin, Bart Dolfen, Sally Baron, Britt en Janne samen achter de toog van de dagbladhandel. (foto JT) © (foto JT)
Redactie KW

Dagbladhandel Sally sluit op 30 juni de deuren. Sally Baron en Bart Dolfen namen deze winkel in de Kleine Stadenstraat over in 2003 maar een carrièreswitch van Sally zorgt ervoor dat de zaak nu te koop staat.

Sally Baron (45) en Bart Dolfen (46) woonden aanvankelijk in Hertsberge. Sally was er zelfstandig uitbater van een benzinepomp in Brugge. Toen deze onbemand zou worden, ging het koppel op zoek naar een krantenwinkel.

“Het was eigenlijk een idee van mijn man Bart”, opent Sally. “Zijn nonkel had ook een krantenwinkel en zo gingen we op zoek. Via een kantoor kwamen we terecht in Hooglede. Hier was Dagbladhandel Sandra immers juist gestopt.”

Hectische start

“De start van de krantenzaak verliep nogal hectisch. In december 2003 openden we de deuren en ik was toen ook net mama geworden van onze tweeling Britt en Robin. Ik kreeg onmiddellijk een gouden tip mee van de vorige uitbaatster: de mensen appreciëren het enorm als je hun namen snel kent. In een paar maanden tijd zorgde ik ervoor dat ik iedereen persoonlijk kon aanspreken.”

“Het sociale contact zal ik zeker missen”, weet Sally. “Na al die jaren ken je de klanten door en door. Je weet wat ze gaan vragen en je kent al op voorhand hun bestellingen. Bij ons tienjarig bestaan deden we een specialleke voor de klanten. Bij de krant zaten er namelijk bierbonnen die ze konden gebruiken in de lokale cafés: De Dubbele Arend, De Gouden Leeuw en de Parnassusberg. De respons daarop was enorm.”

“Elk jaar opnieuw verwennen we onze klanten op de ‘Dag van de Klant’. Maar op die dag gebeurt ook net het omgekeerde. Een aantal klanten bellen ons die dag op om ons te bedanken voor de service die we hen bieden. Van een bepaalde klant krijgen we dan zelfs een flesje bubbels. Zo’n momenten doen toch wat met je.”

Het is de bedoeling dat de winkel open blijft tot zondag 30 juni. Indien er toch een overnemer komt, blijft de zaak nog wat langer open om zo een geleidelijke overgang te creëren met de nieuwe uitbaters.

“Eind december hebben we de beslissing genomen om te stoppen”, vervolgt Sally. “Ik ben momenteel namelijk bezig met een opleiding verpleegkunde. Die opleiding duurt vier jaar en volgend jaar studeer ik af. Ik werk inmiddels al iets meer dan halftime bij het Wit-Gele Kruis. Ik zou er dan graag fulltime aan de slag gaan.”

“De combinatie met de krantenwinkel is niet haalbaar. Onze winkel is wekelijks 60 uur open en daar komt dan ook nog wat papierwerk bij. Vandaar dat we sinds 2017 een beroep deden op Janne Ameye. In 2008 deed ze hier haar stage en wat later ook haar vakantiejob. In 2017 namen we haar vast in dienst en voor ons was het dan ook helemaal niet leuk om haar te melden dat we ze zouden moeten ontslaan. Gelukkig heeft ze al een nieuwe job gevonden bij een bank in Roeselare. Dat is een pak van ons hart.”

Nachtelijke ronde

Ook Bart speelt een belangrijke rol in de winkel. In het weekend werkt hij als lijnverantwoordelijke bij Covestro in Tielt maar elke nacht brengt hij trouw de krant tot bij de vaste klanten thuis, ongeacht de weersomstandigheden. “Het is inmiddels zo’n 12 jaar dat ik elke nacht mijn krantenronde rijd”, verduidelijkt Bart.

“We zijn daar mee gestart als een soort service voor de klanten. Die ronde werd steeds verder uitgebreid en dat gaat nu toch over een 300 kranten elke nacht. Ook de magazines worden wekelijks aan huis geleverd bij de vaste klanten. Al die nachtelijke kilometers hebben wel wat sporen nagelaten. Ik heb ondertussen al een paar camionettes versleten”, lacht Bart.

Na al die jaren ken je de klanten door en door

Door de jaren heen heeft het koppel natuurlijk de hele evolutie van de krantenwinkels meegemaakt. “We merken toch een stijgende trend van het digitale lezen,” aldus Sally. “De verkoop van kranten en magazines is wel wat gedaald, maar we kunnen niet echt klagen. Onze krantenronde bleef wel constant.”

“Ook het spelen op de Lotto is geminderd. Enerzijds omdat je het nu ook digitaal kan en anderzijds merk ik dat de jeugd daar een beetje op afhaakt.”

Geen exclusiviteit meer

“De exclusiviteit van een krantenwinkel is een beetje verdwenen. Krasloten, Lotto en sigaretten kon je vroeger enkel vinden in een krantenwinkel, nu kan je hiervoor zowat overal terecht. Voetbalweddenschappen zijn hier wel altijd vrij populair geweest.”

“Inmiddels zijn onze laatste maanden ingezet en we hopen toch een overnemer te vinden. De zaak en ons huis staan te koop. Het hoeft natuurlijk geen krantenwinkel te blijven. Je kunt er net zo goed een nagelstudio of een kinderdagverblijf van maken. Indien de zaak niet verkocht raakt, blijven we gewoon hier wonen en zal het winkelgedeelte verdwijnen”, eindigt Sally.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier