Russische Menenaars brengen thuisland iets dichterbij in Teda

De jonge Russische dansers met vooraan v.l.n.r. Amelie Ivanova, Maximilaan Gorin, Alisa Ivanova, Beatrisa Korzinina, Constantijn Murashtin en Elizaveta Zaborovsky. Achteraan staat Sebastien Ramaekers met rode t-shirt. (Foto WO)
Redactie KW

Elke donderdagavond komt de Russische vriendenkring Teda in het Dorpshuis bijeen. Een van de drijvende krachten achter de vereniging is Tatyana Gabova, een Russische afkomstig uit Oezbekistan.

Tatyana Gabova (35) woonde ooit als Russisch-orthodox christen in Oezbekistan. Maar het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van Oezbekistan in 1991 brachten een inperking van de godsdienstvrijheid, mensenrechten en democratie met zich mee. De Russisch-orthodoxe christenen kregen het als religieuze minderheid moeilijk in het moslimitische Oezbekistan en werden er geconfronteerd met intimidatie en geweld. “Zo kwam het dat ik in 2001 asiel aanvroeg in België”, vertelt Tatyana. “Het was dan nog wachten tot 2007 vooraleer alle papieren in orde waren en ik kon beginnen werken. Ik merkte dat elk van mijn Russische lotgenoten hier in zijn eigen gesloten wereldje leefde, maar wel met dezelfde problemen en zorgen kampte.”

“Daarom hebben we vijf jaar geleden Teda opgericht. Wat eerst begon als een familieclubje voor vrienden en vriendinnen, is intussen uitgegroeid tot een vereniging met een 50-tal mensen, waaronder vijftien kinderen.”

Chocoladen eieren

De kinderen van de Russische immigranten groeien hier op, gaan hier naar school en spreken dagelijks Nederlands. “Jammer genoeg hebben ze daardoor ook geen interesse meer voor de taal en de tradities van hun ouders”, stelde Tatyana vast.

De jonge Russische dansers, waarvan er enkele verontschuldigd waren, die binnenkort optreden in Wevelgem met vooraan Amelie Ivanova en Elizaveta Zaborovsky. In het midden: Alisa Ivanova, Constantijn Murashtin en Beatrisa Korzinina. Achteraan: Maximiliaan Gorin en Sebastien Ramaekers. (Foto WO)
De jonge Russische dansers, waarvan er enkele verontschuldigd waren, die binnenkort optreden in Wevelgem met vooraan Amelie Ivanova en Elizaveta Zaborovsky. In het midden: Alisa Ivanova, Constantijn Murashtin en Beatrisa Korzinina. Achteraan: Maximiliaan Gorin en Sebastien Ramaekers. (Foto WO)

“Door toneel, dans, gedichten, liedjes en feesten leren ze onze tradities kennen”

“Daarom hebben we besloten om allerlei activiteiten voor onze kinderen te organiseren. Door toneel, dans, gedichten, liedjes en traditionele feesten leren ze ook Russisch praten en leren ze onze tradities kennen. Zo vierden we vorige maand het orthodox paasfeest, waarbij we traditionele broodjes bakten met bolletjes van suikerpasta en eieren beschilderden. Wel konden onze kinderen dan weer chocoladen eieren rapen in de tuin, dat is dan weer een lokale traditie van hier die wij Russen niet kennen maar die onze kinderen wel heel leuk vinden”, aldus Tatyana.

Russische avond

“Veel meer dan een vereniging zijn we eigenlijk familie voor elkaar”, weet Tatyana. “We vieren samen familiefeesten en verjaardagen, ook bij overlijdens steunen we elkaar. De vereniging brengt ons dichter bij elkaar, onze kinderen spreken ook buiten Teda met elkaar af.”

Tatyana, ooit professioneel ballroomdanseres, nam met Teda al aan tal van activiteiten deel, zoals de Wereldmarkt in Harelbeke, de Wieltjesfeesten en de carnavalsstoet in Menen. “Afgelopen weekend traden we op in Wevelgem tijdens Mix-de-Maks van 11.11.11 en we stonden onlangs ook in een Russische school in Izegem, ter gelegenheid van het feest van de Russische overwinning in WOII. We worden echt op tal van plaatsen gevraagd. Misschien zit er binnenkort wel eens een Russische avond voor de Rekkemnaars in”, besluit Tatyana met een glimlach.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier