Russisch-Amerikaanse danseres na 23 jaar op bezoek bij haar gastgezin in Steenkerke

Anastasia Christie, Ann Werbrouck en de dochter van Anastasia, Ariel © JT
Redactie KW

Halfweg mei bezocht Anastasia Veremeyenko-Christie met haar dochter Ariel haar gastgezin waar zij 23 jaar geleden verbleef tijdens een Europese tour met de groep ‘Up With People’.

In 1995 trad ze op in de kerk van Koksijde en verbleef ze bij het gezin van Ann Werbrouck en Johan Sterckx in Steenkerke bij Veurne. Het contact bleef vele jaren door het schrijven van kerstkaartjes, maar door middel van Google en Facebook werden de banden weer nauwer aangehaald en een afspraak om eens naar Steenkerke te komen volgde snel.

Het was de eerste keer dat zij haar gastgezin na die lange periode terug zag. Zij is nog steeds vol lof over het onthaal en de gastbrijheid die haar toen bij deze familie te beurt is gevallen.

Tijdens haar bezoek in Steenkerke, waar ze één week verbleef, reisde ze ook door naar Parijs en Amsterdam waar ze haar Nederlands gastgezin ook een bezoekje bracht.

Anastasia, ondertussen gehuwd, Amerikaans staatsburger en moeder van twee volwassen kinderen, is afkomstig van Tver een stad tussen Moskou en Sint-Petersburg. Haar moeder doceerde er Engels en haar vader, die ze vroeg verloor, was een politiek journalist.

Nu woont ze in Amherst, een stad in de staat Massachusetts. Ze leidt er een befaamde dansschool waar zowel ‘ballroom dansen’ als Latijns-Amerikaanse dansen worden aangeleerd. Anastasia had reeds zeer vroeg de dansmicrobe te pakken. Toen ze vier was namen haar ouders haar mee naar wedstrijden in het ‘ballroom dansen’.

Op de leeftijd van tien jaar danste ze met haar broer Alexi als partner in tal van regionale competities. Als zestienjarige deed ze mee aan internationale wedstrijden en kwam meermaals met medailles en prijzen naar huis.

Naar de USA om te dansen en te studeren

Op de leeftijd van 18 jaar, na haar studies eerste graad aan de universiteit, waar ze cursussen in het Engels volgde, werd ze gekwalificeerd voor een ‘Teencamp-sponsored program’ in Amerika. Ze werd opgemerkt toen ze aan allerlei plaatselijke danswedstrijden deelnam. Zij werd daarvoor uit een groep van 300 medestudenten uitgekozen. Ze verkreeg een studiebeurs en op 19-jarige leeftijd trok ze met de dansgroep ‘Up With People’ de wereld rond. Ondertussen kon ze ook een aardig mondje Engels.

Normaal verblijf een danser 12 maanden bij de groep, maar door problemen met haar visum miste ze enkele optredens in Europa. Ondertussen keerde ze terug naar Rusland om er te huwen met haar Amerikaanse partner.

Haar Amerkaanse droom werd werkelijkheid

Ondertussen is Anastasia volledig ‘gesetteld’ in haar nieuw thuisland. Ze runt er een befaamde en gerenomeerde dansschool in Amherst. Ze heeft een eigen website, waar talrijke filmpjes en interviews te bekijken en te beluisteren zijn. Anastasia die nu de naam Christie als familienaam draagt, heeft ondertussen 36 jaar danservaring waarvan 15 jaar als lesgeefster.

Ze heeft een instructie DVD op de markt gebracht die samen met een boek over ‘Ballroom dansen’ in de meeste Amerikaanse boekhandels te koop liggen.

Je kan haar ‘dansmoves’ en deze van haar leerlingen zien en volgen op talrijke YouTube filmpjes op haar site.

Haar gastgezin in Steenkerke is vast van plan om haar binnenkort eens te gaan bezoeken, en misschien met een paar nieuwe danspasjes in hun bagage naar huis terug te keren.

Ann en Johan kijken er alvast naar uit.

(JT)

Meer over Anastasia op www.anastasiasocialdanceschool.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier